Σύνοδος κορυφής: Η Ε.Ε. αισιοδοξεί, η Ουγγαρία αντιστέκεται και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παραμένει μετέωρο

Στόχος των «27» να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., του θεμιτού ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη

Must Read

Όλο πλησιάζουν σε συμφωνία οι «27» και όλο αυτή απομακρύνεται, καθώς οι επιμέρους διαφωνίες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αφορά κυρίως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δεν φαίνεται να κάμπτονται, ενώ σημαντικές είναι και οι διαφορές που σημειώνονται στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της αβάσταχτης ακρίβειας που προκύπτει ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής μοιράστηκε στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. μια νέα προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις -κυρίως- της Ουγγαρίας, με την ελπίδα να δώσει το «πράσινο φως» για την επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Politico, η εν λόγω προσθήκη προτρέπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να το οριστικοποιήσει (το κείμενο συμπερασμάτων) και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., του θεμιτού ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχισή της συνέχισης του εφοδιασμού».

Το νέο προσχέδιο σημειώνει ακόμη ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης του αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών, το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται πως η Βουδαπέστη ζητεί συγκεκριμένες προθεσμίες, όσο και οικονομική βοήθεια, προκειμένου να επανεξετάσει τον εφοδιασμό της με αργό πετρέλαιο, ιδίως μέσω του αγωγού Adria. «Χρειαζόμαστε μια εγγύηση ότι σε περίπτωση ατυχήματος με τον αγωγό… θα έχουμε το δικαίωμα να προμηθευόμαστε ρωσικό πετρέλαιο από άλλες πηγές», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. «Αν το εξασφαλίσουμε, μια χαρά», φέρεται να σχολίασε κατόπιν, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Ο συμβιβασμός που συζητείται, είναι να επιτραπεί η προσωρινή συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Ε.Ε., ενώ οι θαλάσσιες μεταφορές θα μπλοκαριστούν. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «χτυπήσει» περίπου το 70% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Ε.Ε., που φθάνουν με δεξαμενόπλοια. Διπλωμάτες λένε, ωστόσο, ότι το μέτρο θα επηρεάσει, τελικά, λίγο πάνω από το 90% των ρωσικών πωλήσεων προς την Ε.Ε., λόγω προηγούμενων δεσμεύσεων της Γερμανίας και της Πολωνίας να απαλλαγούν από το ρωσικό αργό.

https://twitter.com/aheathcetinski/status/1531362454633971712

Δυσκολίες για Σλοβακία και Τσεχία

Πέραν, πάντως, της Ουγγαρίας, που εξαρτάται κατά 58% από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, υπάρχουν και χώρες όπως η Σλοβακία, που εξαρτάται κατά 96%, και η Τσεχία, που εξαρτάται κατά 50%, οι οποίες και χρειάζονται ένα ικανό διάστημα για να στήσουν τις νέες υποδομές που θα χρειαστούν, ούτως ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ως εκ τούτου, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο, ζητούν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τη σχέση με τη Μόσχα και, σε περίπτωση που διακοπεί απότομα η συνδιαλλαγή με τη Ρωσία, εγκυμονεί ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης. Ενώ όμως η Σλοβακία και η Τσεχία δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις απαιτούμενες αλλαγές, η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και εκνευρισμό για τη στάση της.

Το σχέδιο που συζητείται, πάντως, είναι το εμπάργκο τροφοδοσίας ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και η εξαίρεση από το εμπάργκο μέχρι το τέλος του έτους, της τροφοδοσίας μέσω του αγωγού Ντρούσμπα.

Σε καθεστώς εξαίρεσης εξετάζεται να μπει και η Γερμανία, μαζί με τις άλλες χώρες, ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή προκάλεσε αντιδράσεις και από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Ολλανδία, οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τις κυρώσεις. Υπάρχει, εξάλλου, και η αίσθηση πως η Γερμανία,  μαζί με την Πολωνία και την Αυστρία θα επωφεληθούν από φθηνές εισαγωγές πετρελαίου, καθιστώντας τις βιομηχανίες τους πιο ανταγωνιστικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα για την αποκοπή της Sberbank, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας, από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, καθώς και κυρώσεις σε στρατιωτικούς αξιωματούχους που ευθύνονται για φρικαλεότητες στην Μπούτσα και άλλες πόλεις της Ουκρανίας και στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει υποστηρίξει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι συνθήκες έχουν «ωριμάσει», πλέον, για μια συμφωνία, αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν επίκειται άμεσα ένα θετικό αποτέλεσμα. «Οι προσδοκίες μου είναι χαμηλές ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, αλλά είμαι βέβαιη ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια πιθανότητα», δήλωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έδωσε μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη νότα, υποστηρίζοντας ότι, «είμαι σταθερά πεπεισμένος ότι σήμερα – αύριο μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω για να βρεθεί μια καλή λύση…. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα έρθουμε κοντά -κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτό θα συμβεί πραγματικά- αλλά όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συναίνεση».




Το μήνυμα Ζελένσκι στους «27»

Περίπου δέκα λεπτά διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι, καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε πως «μεταξύ του πέμπτου και του έκτου πακέτου κυρώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά παιδιά», ενώ υπογράμμισε ότι «ο δρόμος των κυρώσεων είναι ο μόνος που καταλαβαίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This