«Λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής: Οι «27» τα βρήκαν, τελικά, για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο!

Η προσωρινή εξαίρεση των εισαγωγών πετρελαίου μέσω αγωγών, βοήθησε στο να καμφτεί η σθεναρή αντίσταση της Ουγγαρίας

Must Read

Κι όμως τα κατάφεραν! Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, τελικά, να προχωρήσουν με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ανακοινώνει τα… ευχάριστα μέσω Twitter.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις σήμερα και μακρές διεργασίες επί εβδομάδες, προβλέπει ότι μέσα στο 2022 θα περικοπούν κατά 90% οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι εξαιρούνται, προσωρινά, από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών. «Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει κι άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση τριών ακόμη ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε, με τη σειρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε δε ότι «για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό».

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και νέα οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε, επίσης, η Ε.Ε. να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας. Δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, το εάν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η Ρωσία επιλέγει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τον ουκρανικό λαό, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις απόψε. Αποφασίσαμε να τερματίσουμε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά 90% έως το τέλος του 2022», έγραψε στο Twitter o Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το προοδευτικό εμπάργκο της Ε.Ε. θα περιορίσει, καταρχάς, το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης – πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η Ένωση. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This