Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά το… 2024 για τη Βουλγαρία!

Πανέτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα με τις εξαγωγές σιτηρών η γειτονική μας χώρα

Must Read

Μπορεί οι «27» να ήρθαν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία έχει και κάμποσους «αστερίσκους».

Έτσι, πέρα από την ειδική συμφωνία που εξασφάλισε για χάρη της πατρίδας του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επέμενε να απειλεί με βέτο την κάθε πρόταση που έριχναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουμε, πλέον, και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της ΒουλγαρίαςΚίριλ Πέτκοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα του εξαιρείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πέτκοφ, η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαίρεση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από τις πληρωμές για το φυσικό αέριο και αποκλείονται από τον μηχανισμό μετατροπής ρουβλίων. Η εξαίρεση αυτή θα επιτρέψει στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπουργκάς να προσαρμοστούν, ώστε να λειτουργούν με μη ρωσικό πετρέλαιο. Όπως τόνισε, η Βουλγαρία εξαιρέθηκε, λόγω της κατανόησης ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν (μόνο) με ρωσικό πετρέλαιο.

Μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών η Βουλγαρία

Σε σχέση με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται δυνατότητες μεταφοράς μέσω των αποκαλούμενων θαλάσσιων διαδρόμων.

Η Βουλγαρία έχει μια από τις ευνοϊκότερες θέσεις στην Ευρώπη, γιατί είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή σοδειά σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 7 εκατομμύρια τόνους, με την εγχώρια κατανάλωση να είναι περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι.

Ως εκ τούτου, η Βουλγαρία αναμένεται να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο γενικότερο πρόβλημα, καθώς η ίδια δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κρίση στα σιτηρά. Ωστόσο, από τη στιγμή που τα σιτηρά αποτελούν παγκόσμιο προϊόν, είναι πιθανόν η τιμή τους να αυξηθεί. Εάν, πάντως, δεν υπάρξουν θαλάσσιοι διάδρομοι, το λιμάνι της Βάρνας μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This