«Συνεργαστείτε» λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που η Τουρκία εκτοξεύει απειλές

Μας τάραξαν στις συμβουλές για «διάλογο» - Χλιαρή αντίδραση και από τις ΗΠΑ

Must Read

Εκτός από την Κομισιόν, ίσες αποστάσεις κρατάει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων που απειλούν τη χώρα μας ακόμα και με εισβολή! Με χλιαρή αντίδρασή τους οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ότι πρέπει να τα βρουν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να «αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να κάνουμε… διάλογο λέει και η Κομισιόν

Την ώρα που η Τουρκία εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και προειδοποιεί ακόμα και με απόβαση στα νησιά μας, η Κομισιόν εγκαλεί τον Ερντογάν να σεβαστεί την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, μετά από… ερώτηση των δημοσιογράφων.

Ο Σουλτάνος έχει επιδοθεί εδώ και καιρό σε παραληρηματική ρητορική μίσους κατά τη χώρας μας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο η Κομισιόν επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, μετά τις νέες απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κάλεσε την Τουρκία να λύσει τις διαφορές της με… διάλογο:

«Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο» είπε.

Ο κ. Στάνο τόνισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Ερντογάν κάνοντας αναρτήσεις στο Twitter στα ελληνικά, εκτόξευσε νέες απειλές, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα αν δεν συνετιστεί, θα το μετανιώσει:

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This