Ε.Ε.: Υπογράφηκε συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτου!

Must Read

Κρίσιμη συμφωνία-πλαίσιο υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η οποία αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την πρώτη μέσω της δεύτερης, στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Με αυτή τη συμφωνία θα εργαστούμε για τη σταθερή παράδοση φυσικού αερίου στην Ε.Ε. από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη συμφωνία που υπεγράφη στο Κάιρο ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα μέρη. «Αυτό θα συμβάλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. Δημιουργούμε παράλληλα, υποδομές κατάλληλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – την ενέργεια του μέλλοντος» πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρακολούθησε την τελετή υπογραφής.

Η συμφωνία-πλαίσιο υπεγράφη από τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Τάρεκ Ελ Μόλα, την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και την ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Κάριν Ελχάραρ, η οποία σημείωσε ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. θα συνεχιστεί για τρία χρόνια με αυτόματη παράταση δύο ετών. «Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Ισραήλ στην Αίγυπτο μέσω ενός υπάρχοντος αγωγού, που θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί. Στη συνέχεια, το αέριο θα μπορούσε να ρέει από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, για να μεταφερθεί στην Ευρώπη από τους τερματικούς σταθμούς LNG της Αιγύπτου», γράφει η Jerusalem Post.

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη για πρώτη φορά», τόνισε η ισραηλινή υπουργός Ενέργειας. Οι τρεις πλευρές που υπέγραψαν τη συμφωνία τόνισαν την ανάγκη να εργαστούν από κοινού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την εκπόνηση σχεδίων για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα ενθαρρύνει, επίσης, τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Προοπτικές και για την Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου εκτίμησε ότι, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, θα υπάρξει αύξηση στις επενδύσεις στον τομέα του υπεράκτιου φυσικού αερίου, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Και οι τρεις χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες και οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες παραγωγής έχουν κατανοήσει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις. «Αυτό θα αυξήσει την παραγωγή και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω των τερματικών σταθμών LNG της Αιγύπτου», επισήμανε ο Ελ Μόλα.

Στην Αίγυπτο, πάντως, περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στα νέα σχέδια για το φυσικό αέριο, καθώς το Κάιρο και η Μόσχα θεωρούνται εδώ και καιρό στενοί σύμμαχοι.

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Μοσταφά Αλ Μπαρζακάν δήλωσε στο SkyNews ότι «τα σχέδια αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία, επειδή αυτές οι συμφωνίες δείχνουν μια νέα στρατηγική για το φυσικό αέριο για την Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι οι πηγές ενέργειας πολλές φορές οδηγούν σε πολέμους, αλλά και στην ειρήνη».

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This