Μια σύγχρονη ρωσική -ορθόδοξη- σαλάτα

Το Φανάρι, με εξαίρεση την αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων, επικοινωνιακά έπεται των εξελίξεων

Must Read

Η ρωσική σαλάτα είχε μεγάλη πέραση, ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι, κυρίως τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα. Σε όλα τα σάντουιτς εκείνης της εποχής ήταν από τις πρώτες σαλάτες στην προτίμηση των Ελλήνων.

Όταν βιομηχανοποιήθηκε και έχασε την αυθεντικότητά της, έπεσε και η Σοβιετική Ενωση και βγήκε και εκτός μόδας, ήρθαν και οι… αμερικανιές με τα μπέργκερ, που έγιναν προτεραιότητα για τα Ελληνόπουλα, και κάπου εκεί το ρωσικό έδεσμα έμεινε στο περιθώριο.

Τώρα, η ρωσική σαλάτα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Στη σύγχρονη εκδοχή της. Δεν είναι ούτε στις κουζίνες ούτε στα ταχυφαγεία. Εχει πιάσει στασίδι σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ενεργειακά, πολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, επισιτιστικά και εκκλησιαστικά. Ισορροπίες που κρατιούνται από μια κλωστή.

Στην Εκκλησία τα πράγματα φαινόταν πως είχαν φύγει από την πορεία τους χρόνια πριν. Σήμερα, στην ορθόδοξη σκακιέρα τα πράγματα κάθε μέρα γίνονται και χειρότερα. Οι Ρώσοι επηρεάζουν τους Σέρβους, «φλερτάρουν» Βουλγάρους και Ρουμάνους, πιέζουν την Εκκλησία στα Σκόπια και δεν αφήνουν να πάρουν ανάσα τα Ιεροσόλυμα. Να η σύγχρονη ρωσική σαλάτα! Το Φανάρι, με εξαίρεση την αναλαμπή της αναγνώρισης της Εκκλησίας των Σκοπίων, δείχνει να παρακολουθεί τα γεγονότα.

Επικοινωνιακά, σίγουρα έπεται των εξελίξεων. Πρώτα γίνεται ο σεισμός και μετά έρχεται το Φανάρι να αντιδράσει, αφού έχουν κάνει άνω κάτω τα πάντα οι Ρώσοι. Καμιά πρωτοβουλία επί της ουσίας.

Απροκάλυπτα 

Στην πλευρά των Ρώσων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο (πρώην) Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας εστάλη στα εκκλησιαστικά… γκούλαγκ της Ουγγαρίας και έχασε τη θέση τού υπ’ αριθμόν 2 στο Πατριαρχείο Μόσχας. Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Κρεμλίνου.

Έμαθαν -μου λένε- πως στην Κύπρο, όπου βρέθηκε, ο κ. Ιλαρίωνας εμφανίστηκε «διαλλακτικός» και όχι τόσο υπέρμαχος των θέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, και απροκάλυπτα του ήρθε η δυσμενής μετάθεση. Κι όσοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τη μετακίνηση του Ιλαρίωνα στη Βουδαπέστη ως «αναβάθμιση» μάλλον τους έχει χαλάσει ο ρώσικος θερμοστάτης από την πολλή ζέστη.

Είναι σαν να «αναβαθμίσει» ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, τον υπ’ αριθμόν 2 στο Φανάρι, και να τον αναδείξει σε… έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης. Με όλο τον σεβασμό στον κάτοχο του συγκεκριμένου τίτλου, τον κ. Αρσένιο.

Τα πράγματα έχουν γίνει άνω κάτω. Μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών και εντός τους, όπως πρόσφατα στην περίπτωση της Ρωσικής Εκκλησίας. Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι φυσικά η εκλογή στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου – όταν αυτή γίνει. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει ανοίξει μόνος το παιχνίδι διαδοχής του και σαν να έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να μη γίνει η Εκκλησία της Κύπρου εκκλησιαστικό προτεκτοράτο των «μεγάλων δυνάμεων».

Στην Ελλάδα, βέβαια, τα γνωστά μεγάλα μοναστήρια προσπαθούν να δουν πού θα καταλήξει η μπίλια για να ποντάρουν τελευταία στιγμή στον «νικητή»… Δεν ξέρω τι θα γίνει με το σιτάρι και την επισιτιστική κρίση που κυοφορείται. Ψωμί μπορεί να μην έχουμε, όμως ρωσική σαλάτα το μενού θα έχει φέτος χωρίς αμφιβολία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This