Πως η κυριαρχία Ερντογάν έχει «τσακίσει» την τουρκική οικονομία

Έκθεση αποκαλύπτει την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας από την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος και μετά

Must Read

Μια πρόσφατη έκθεση που κυκλοφόρησε από το ερευνητικό κέντρο της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (DİSK-AR) αποκάλυψε πώς το προεδρικό σύστημα είχε οικονομικό αντίκτυπο στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών από την εισαγωγή του το 2018.

Μέσω δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2017, η Τουρκία μεταπήδησε από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα που παρείχε στον Ταγίπ Ερντογάν και στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σαρωτικές εξουσίες και επικρίθηκε για άρση συνταγματικών ελέγχων και ισορροπιών.

Η έκθεση, με τίτλο «Τετραετής Ισολογισμός του Προεδρικού Συστήματος», η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΜΚΟ την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου και του ευρώ έχουν αυξηθεί τρεισήμισι φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την τουρκική λίρα υποχωρεί από 4,8 σε 17,4 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και από 5,5 σε 18,3 έναντι του ευρώ, από την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση:

DISK-AR-Baskanligin-4-Yili-Rapor-Haziran-2022

Αν και ο τουρκικός κατώτατος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 156,3 τοις εκατό (από 1.603 TL σε 4.253 TL) τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην πραγματικότητα μειώθηκε όταν υπολογίστηκε σε δολάρια έως και 91 $ σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 15,4 σε 73,5%, το υψηλότερο της χώρας τα τελευταία 23 χρόνια, μεταξύ 2018 και 2022, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση από 18,89 σε 91,63% την ίδια περίοδο.

Ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 47,2% από τον Ιούνιο του 2018, στα 8,1 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τον γενικό ορισμό της ανεργίας, ανέφερε επίσης η DİSK-AR.

Η έκθεση αποκάλυψε περαιτέρω ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά σχεδόν 30 μονάδες από την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος, από 90,6 τον Ιούνιο του 2018, σε 63,4 τον Ιούνιο του 2022.

Η οικονομική κρίση, ο COVID-19 και το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι μεταξύ των λόγων της πτώσης, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η μείωση στα στοιχεία δείχνει επίσης ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται την οικονομία της χώρας και είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας «The Pulse of Turkey» του MetroPoll που εδρεύει στην Άγκυρα, για τον Ιούνιο, αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι το 51,6% των Τούρκων αποδοκιμάζει την απόδοση του Ερντογάν ως προέδρου, ενώ το ποσοστό αποδοχής του μειώθηκε στο 44,2%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This