Ο πόλεμος Ρωσίας και Φαναρίου για τις ΗΠΑ

Προβλήματα από τον Μόσχας, με τη δήθεν «θύελλα αντιδράσεων» για την απόφαση του Αμερικής Ελπιδοφόρου να βάλει τον αρχιμ. Αλ. Μπέλια Επίτροπο του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου

Must Read

Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ήταν αντιπαράθεση… νηπιαγωγείου στην κόντρα του Φαναρίου με τη Μόσχα. Ο πόλεμος τώρα έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο μετά το εκκλησιαστικό «μπάσιμο» των Ρώσων στις ΗΠΑ. Αντιπαράθεση με εκκλησιαστικές και φυσικά πολιτικές προεκτάσεις.

Ο Μόσχας Κύριλλος, σε ευθεία γραμμή με το Κρεμλίνο, λένε στο Φανάρι, προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα και στο κανονικό έδαφος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γι’ αυτό και η δήθεν «θύελλα αντιδράσεων» με την απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να τοποθετήσει τον αρχιμανδρίτη Αλεξάντερ Μπέλια στη θέση του Επιτρόπου του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου.

Θυμίζω πως η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προήγαγε τον Αλεξάντερ Μπέλια στη θέση του Επισκόπου Νικοπόλεως. Λίγες ημέρες μετά την προαγωγή του, οι υπόλοιποι ηγέτες της συνέλευσης των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Η επιστολή, όμως, δεν υπογράφεται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), στην οποία υπαγόταν μέχρι πρόσφατα ο κ. Μπέλια. Ο λόγος είναι ότι η ROCOR αποχώρησε από τη συνέλευση, καθώς ταυτίστηκε πλήρως με το Πατριαρχείο της Μόσχας τόσο στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας όσο και με τη ρωσική εισβολή που ακολούθησε εναντίον της χώρας.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υποστηρίζει ότι είχε κινήσει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα όλες τις διαδικασίες, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, ώστε ο Αλεξάντερ Μπέλια να ενταχθεί στους κόλπους της.

Είχε ενημερώσει τη συνέλευση των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής για την προαγωγή του. Ωστόσο, μετά την αποδέσμευση του Αλεξάντερ Μπέλια από τη ROCOR, με επίσημο «χαρτί ελευθερίας από τον Επίσκοπο της Ρωσικής Εκκλησίας», η εν λόγω Εκκλησία αποφάσισε σε συνεργασία με το Πατριαρχείο της Μόσχας να προχωρήσει στην καθαίρεσή του.

Πρώτα τον είχαν αποδεσμεύσει εκκλησιαστικά και μετά, όταν μετεγγράφηκε εκκλησιαστικά στην… Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θυμήθηκαν να τον καθαιρέσουν. Για τους λάτρεις των ημερομηνιών θυμίζω πως τον Οκτώβριο του 2019 ο Μπέλια μετεγγράφηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Φεβρουάριο του 2020 η Ρωσική Εκκλησία προχώρησε στην καθαίρεση του αρχιμανδρίτη.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού

Η αντιπαράθεση είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό και οι Ρώσοι, με όλες τις κοινότητες που επηρεάζουν, προσπαθούν να «ανοίξουν θέματα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε τη ρελάνς, με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Σε επίδειξη ισχύος και ενότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάλεσε τους δύο προκατόχους του Δημήτριο και Σπυρίδωνα να συνεορτάσουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πράξη υψηλού συμβολισμού και τεράστιας σημασίας, γιατί σηματοδοτεί την ενότητα και την πορεία στο μέλλον και την επούλωση των πληγών στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά και πρόληψης για πιθανά εμπόδια που ίσως «προκύψουν».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε και τον «νούμερο δύο» γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ για να δείξει πως το Φανάρι και σε αυτόν τον αγώνα είναι δίπλα στον Ελπιδοφόρο προσωπικά και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Για να μη δοθεί η εντύπωση πως είναι ευάλωτοι μπροστά σε εχθρικές ενέργειες και σε εκκλησιαστικές αναταράξεις που προκαλούνται για λόγους καθαρά πολιτικούς και γεωστρατηγικούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This