Λίβανος: Κατέρρευσαν σιταποθήκες στο λιμάνι της Βηρυτού μετά από πυρκαγιά

«Δύο ακόμη πύργοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», σύμφωνα με τον υπουργό Δημοσίων Έργων της χώρας

Must Read

Σύννεφο σκόνης κάλυψε το λιμάνι της Βηρυτού σήμερα μετά την κατάρρευση ετοιμόρροπων σιταποθηκών έπειτα από πυρκαγιά, τέσσερις ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της καταστροφικής έκρηξης σε αυτό το λιμάνι.

Δύο εκ των 48 πύργων κατέρρευσαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου και αμέσως ελικόπτερα του στρατού πέταξαν πάνω από την περιοχή για να ρίξουν νερό και να προσπαθήσουν να σβήσουν πλήρως τη φωτιά.

«Δύο ακόμη πύργοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Δημοσίων Έργων Αλί Χαμιγιέ.

Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, φωτιά που ξέσπασε στο πιο κατεστραμμένο μέρος των σιλό, προκλήθηκε σύμφωνα με τις αρχές και τους ειδικούς από τη ζύμωση των εναπομεινάντων αποθεμάτων σιτηρών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.




Μνήμες φρίκης

Η φωτιά αναβίωσε το τραύμα συγγενών των θυμάτων της έκρηξης της 4ης Αυγούστου 2020, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 200 νεκρούς και 6.500 τραυματίες, ενώ κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου προκλήθηκε σε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικής αμμωνίας χωρίς να έχουν ληφθεί προφυλάξεις. Οι σιταποθήκες του λιμανιού καθώς χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από το ωστικό κύμα της έκρηξης, εν μέρει κατέρρευσαν.

Οι φλόγες και ο καπνός που αναδύονταν από τη φωτιά στις αρχές του μήνα στα σιλό παραμένουν ορατές.

Μετά την πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ένα μέρος των σιλό κινδύνευε να καταρρεύσει και κάλεσε τον στρατό και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών να είναι «σε επιφυλακή».

Ορισμένα μέρη των σιλό εξακολουθούν να περιέχουν περίπου 3.000 τόνους σιταριού και άλλα σιτηρά που δεν μπορούσαν να αποσυρθούν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης, δήλωσαν οι αρχές.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας εξέδωσαν συστάσεις για το κοινό σε περίπτωση κατάρρευσης των σιλό, κυρίως για την ανάγκη εκκένωσης της περιοχής, τη χρήση μάσκας και το κλείσιμο των παραθύρων.

Τον Απρίλιο, ο Λίβανος διέταξε την κατεδάφιση των σιλό, αλλά η απόφαση ανεστάλη λόγω της διαφωνίας συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας που θέλουν ο χώρος αυτός να γίνει τόπος μνήμης.

«Έκλαψα όταν έμαθα ότι τα σιλό κατέρρευσαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεσίλ Ρουκόζ, η οποία έχασε τον αδελφό της στην έκρηξη της 4ης Αυγούστου. «Θέλουμε να παραμείνουν στη θέση τους ως μάρτυρες του εγκλήματος (…) και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο».

Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας της 4ης Αυγούστου 2020 ανεστάλη εδώ και μήνες λόγω πολιτικών παρεμβάσεων. Οι αρχές που καταγγέλλονται για εγκληματική αμέλεια από τις οικογένειες των θυμάτων και ΜΚΟ, κατηγορούνται ότι τορπίλισαν την έρευνα για να αποφύγουν την απαγγελία κατηγοριών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This