Ολονύκτιο σφυροκόπημα των Κούρδων – Τα «γυρίζουν» οι ΗΠΑ, τι δήλωσε ο Άσαντ

Must Read

Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες (Δευτέρα) το βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων, που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, όπως μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός «Σαμ».

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Αποτέλεσμα των ολονύκτιων βομβαρδισμών από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ήταν ο θάνατος 12 «αυτονομιστών τρομοκρατών», όπως αποκαλεί η Άγκυρα τα μέλη του PKK.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και εναντίον μιας άλλης ένοπλης κουρδικής οργάνωσης, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG αποτελούν τον συριακό κλάδο του PKK και καταγγέλλει συχνά τις κινήσεις μαχητών και όπλων μεταξύ των δύο οργανώσεων ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.

Και φυσικά, μολονότι η Τουρκία θεωρεί την YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν και το κουρδικό κέντρο διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν, επίσης, αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί ενώ είχαν ανακοινώσει ότι αποχωρούν από τη Συρία, άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις να παραμείνουν στη χώρα. Αυτό δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης Αμερικανός αξιωματούχους, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως «κακή ιδέα να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων».

«Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας, όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν», τόνισε ο ίδιος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, και διευκρίνισε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως», για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».

Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα» δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε για μία ακόμη φορά «φωτιά», εξαπολύοντας επίθεση στην Τουρκία με αναρτήσεις του στο twitter, δηλώνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν κρίνει αυτός -με με την μεγάλη και ασύγκριτη σοφία του- ότι η Τουρκία κινείται εκτός ορίων στη Συρία, θα καταστρέψει ολοσχερώς την οικονομία της.

Τι δηλώνει ο Μπασάρ Αλ Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, προειδοποίησε χθες πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να προστατεύσει τις οργανώσεις εκείνες που εξαρτώνται από την προστασία της, εννοώντας τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

«Λέμε σ’ εκείνες τις οργανώσεις που στοιχηματίζουν στους Αμερικανούς, οι Αμερικανοί δεν θα σας προστατεύσουν», δήλωσε ο Άσαντ χωρίς να τις κατονομάσει. «Οι Αμερικανοί θα σας βάλουν στην τσέπη τους, ώστε να γίνετε εργαλεία στην ανταλλαγή και έχουν αρχίσει να το κάνουν».

«Κανένας δεν θα σας προστατεύσει εκτός από το κράτος σας», πρόσθεσε στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του. «Αν δεν προετοιμαστείτε οι ίδιοι για να υπερασπισθείτε τη χώρα σας, θα γίνετε σκλάβοι της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, δημιουργώντας ερωτηματικά για την τύχη των Κούρδων συμμάχων της Ουάσινγκτον που τελούν υπό την απειλή τουρκικών επιθέσεων.

Η κίνηση των ΗΠΑ είχε οδηγήσει τους Κούρδους της Συρίας σε νέες συνομιλίες με τη Δαμασκό και τη σύμμαχό της, τη Μόσχα, με την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία που θα μπορούσε να προστατεύσει την περιοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), επικεφαλής των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, και να εγγυηθεί τουλάχιστον μερικά από τα κέρδη τους.

Τι λέει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προτρέπει «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα, την ημέρα που οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τους στρατιωτικούς τους που είναι ανεπτυγμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή της εμπόλεμης χώρας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να αρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας, παρότι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει εμφατικά ότι «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα» βάσει του δικαίου του πολέμου και ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκεί, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ντουζαρίκ. «Είμαστε σε επαφή με τα μέρη κυρίως μέσω του γραφείου του ειδικού επιτετραμμένου [του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν]», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This