Πρόθυμοι να δεχτούν τους ελεγκτές της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δηλώνουν οι Ρώσοι

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που πλήττουν την περιοχή το τελευταίο διάστημα

Must Read

Όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη «να διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, διαψεύδοντας σχετικές δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει μια επίσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια», δήλωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις τελευταίες ημέρες Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, με τον επικεφαλής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, να εκφράζει, ως εκ τούτου, την έντονη ανησυχία του για μια ενδεχόμενη (νέα) πυρηνική καταστροφή. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τον χθεσινό βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που αναδεικνύει τον πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής, η οποία μπορεί να απειλήσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην Ουκρανία και (περιοχές) πέραν αυτής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της IAEA.

«Παιχνίδι με τη φωτιά»

Ο Γκρόσι δήλωσε, επίσης, ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απειλούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια «είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία», προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε δύναμη πυρός κατευθύνεται προς και από τον σταθμό ισοδυναμεί με παιχνίδι με τη φωτιά, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες». Κατόπιν κάλεσε όλες τις πλευρές στην ουκρανική σύρραξη να επιδείξουν «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, βλήματα έπληξαν γραμμή υψηλής τάσης του σταθμού που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην αρχική φάση του πολέμου, αναγκάζοντας τον διαχειριστή να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικό αντιδραστήρα, παρά το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για τις ζημίες στον σταθμό, με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε μόνο κατά τύχη.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This