Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Αφγανιστάν: Σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο

Σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε επίθεση των αφγανικών και των αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο, Ασίμ Ούμαρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS).

«Οι NDS είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Ασίμ Ούμαρ, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο (Aqsi) σε μια κοινή αμερικανο-αφγανική επιδρομή εναντίον βάσης των Ταλιμπάν», σύμφωνα με ένα τουίτ των NDS.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφερθεί στις 23 Σεπτεμβρίου σε μια επιδρομή στη Μούσα Κάλα (νότια) εναντίον «ενός κρησφύγετου που χρησιμοποιείται από τους Ταλιμπάν και ξένους τρομοκράτες που ανήκουν στην Αλ Κάιντα».

Η επιδρομή είχε στόχο μια «ξένη τρομοκρατική οργάνωση εμπλεκόμενη στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων» και προκάλεσε την καταστροφή μιας αποθήκης εξοπλισμού για τις επιθέσεις αυτές.

Οι τοπικές αρχές είχαν δηλώσει πως η επιχείρηση, που περιελάμβανε αεροπορικά πλήγματα, είχε προκαλέσει επίσης απώλειες μεταξύ των αμάχων, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά που πήγαιναν σε έναν γάμο.

Επικεφαλής από το 2014

Σύμφωνα με τις NDS, από την επιδρομή σκοτώθηκε ένας Πακιστανός πολίτης και «άλλα έξι μέλη της Aqsi», εκ των οποίων κάποιος Ραϊχάν, που έκανε τον αγγελιοφόρο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Άιμαν αλ-Ζαουάχρι.

Η επαρχία Χελμάντ, όπου βρίσκεται η Μούσα Κάλα, ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από τους Ταλιμπάν. Ο θάνατος του Ασίμ Ούμαρ δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Ο Ασίμ Ούμαρ ήταν επικεφαλής της Aqsi από το 2014, όταν ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, αποκάλυψε την ύπαρξή του. Ο Ασίμ Ούμαρ φερόταν να έχει τη βάση του στο Πακιστάν και είχε γεννηθεί στην Ινδία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ