Παρασκευή 25/6/2021

And the Nobel goes to… – Ποιος είναι ο αιωνόβιος νομπελίστας

Μετά τα Νόμπελ Ιατρικής και Φυσικής, απονεμήθηκε και το Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων-λιθίου.

Η Σουηδική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα πως οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Χημείας είναι ο Αμερικανός Τζoν Γκούντιναφ, ο Βρετανός Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και ο Γιαπωνέζος Ακίρα Γιοσίνο. Ο Γκούντιναφ, μάλιστα, είναι γεννημένος το 1922, δηλ. 97 ετών! Η σημερινή του βράβευση, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τον καθιστά τον γηραιότερο άνθρωπο στον οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το βραβείο!  Ο Αμερικανός, που συνέβαλε με τις ανακαλύψεις του στη δημιουργία μπαταριών ιόντων-λιθίου, έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στις ΗΠΑ, ενώ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ.

«Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα» ανέφερε σε δήλωσή της για το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 906.000 δολαρίων, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το φετινό Νόμπελ «επιβραβεύει την ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται πλέον στα πάντα: Από τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα. Μπορεί, επίσης, να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθιστώντας εφικτή μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα».

Ποιοι είναι οι άλλοι δύο νικητές του Νόμπελ Χημείας

Ο Μ. Στάνλει Γουίτινγκχαμ γεννήθηκε το 1941 στη Μ. Βρετανία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton της πολιτείας της Ν. Υόρκης των ΗΠΑ.

Ο Ακίρα Γιοσίνο γεννήθηκε το 1948 στην Ιαπωνία και έκανε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Οζάκα, στην Ιαπωνία. Συνεργάζεται με την εταιρεία Asahi Kasei Corporation του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο Meijo της Ναγκόγια στην Ιαπωνία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ