Ηλεκτρικό: Πανικός στην Ευρώπη από το ράλι τιμών

Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. - Αλλαγές προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν

Must Read

Οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος πανευρωπαϊκά σκορπούν τον πανικό στις κυβερνήσεις και στα νοικοκυριά. Χθες ανακοινώθηκε ότι τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί τελικά η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη Σλοβενία, να προαναγγέλλει αλλαγές στην «αρχιτεκτονική της ενέργειας».

Στη χώρα μας η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 3,74% σε σχέση με χθες, με τη μέγιστη τιμή να ανέρχεται σε 936 ευρώ και την ελάχιστη στα 387 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα, το 42,6% της ζήτησης καλύφθηκε από το φυσικό αέριο, 22% από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 20% από τον λιγνίτη, 6,9% από τα υδροηλεκτρικά και 3,6% από εισαγωγές. Παράλληλα, χθες στη Γαλλία η τιμή χονδρικής έφτασε τα 734 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ιταλία τα 740 ευρώ, στη Γερμανία τα 660 ευρώ και στη Βουλγαρία τα 671 ευρώ.

Την ώρα που στη Γερμανία η τιμή ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για αγορές του επόμενου έτους, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας (που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.) Ζοζέφ Σικέλα ανακοίνωνε ότι η αναμενόμενη έκτακτη σύνοδος θα διεξαχθεί σε 10 ημέρες από σήμερα, με στόχο «να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας».

Ακολούθησε λίγο αργότερα η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημείωσε ότι ετοιμάζεται «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», για να προσθέσει πως «η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία».

Δύο είναι οι δημόσια διατυπωμένες απόψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Αφενός μεν ο Αυστριακός καγκελάριος, που κάλεσε την Κυριακή την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου, αφετέρου δε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο οποίος αναζητά υποστήριξη για το σχέδιό του για ανώτατο όριο τιμών, δηλαδή την επιβολή πλαφόν, καθώς η βόρεια Ευρώπη τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο ενός χειμώνα με τις τιμές στα ύψη και τα… καλοριφέρ κλειστά.

Καυσόξυλα: Εκτόξευση των τιμών στη Β. Ελλάδα

Εκτόξευση τιμών και στα καυσόξυλα στη βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου η ζήτηση είναι τεράστια και ο κόσμος το… γυρίζει στη σόμπα, βλέποντας να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Μόνο που δεν υπάρχουν πλέον φθηνά καυσόξυλα, ούτε αυτά που κάποτε έρχονταν με χαμηλές τιμές από τη Βουλγαρία, γιατί οι γείτονες ξέρουν ότι θα χρειαστούν ξύλα για να βγάλουν τον χειμώνα οι Έλληνες, τα κράτησαν εκεί και τα βγάζουν τώρα προς πώληση σε πολύ υψηλές τιμές.

Ανάρπαστα έχουν γίνει ήδη τα καυσόξυλα και τα παράγωγά τους στη δυτική Μακεδονία, όπου οι ανάγκες για θέρμανση ξεκινούν ήδη από τον Σεπτέμβριο, και πολύ αυξημένο, όπως επισημαίνουν έμποροι ξυλείας από τη βόρεια Ελλάδα, είναι φέτος το ενδιαφέρον για καυσόξυλα και από την Αττική και από άλλες νότιες περιοχές της χώρας, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη έλλειψη ξυλείας, καθώς φέτος δεν έχουν εισαχθεί ακόμη καυσόξυλα από τη Βουλγαρία.

«Η Βουλγαρία έχει σταματήσει να φέρνει καυσόξυλα – τα κρατούν προφανώς για τις δικές τους ανάγκες λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για να ανεβάσουν ξαφνικά τις τιμές, οπότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Μόνο τα δικά μας δεν φτάνουν. Εξάλλου δεν υπάρχουν και υλοτόμοι» επισημαίνει ο Σάκης Νικολούδης, έμπορος καυσόξυλων με επιχείρηση στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν δουλεύει ο ίδιος -όπως σημειώνει- με ξύλα από τη Βουλγαρία, αλλά η μη εισαγωγή καυσόξυλων φέτος από τη Βουλγαρία εντείνει σημαντικά την αδυναμία κάλυψης της αυξημένης ζήτησης. Ο ίδιος εκτιμά ότι τον Νοέμβριο είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν πια ξύλα προς διάθεση, καθώς «ο κόσμος έχει πανικοβληθεί» και η ζήτηση είναι αυξημένη, αλλά οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται επείγουσα πανευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This