Ελισάβετ: Το τέλος μιας εποχής!

Η στέψη της το 1953, τα σκάνδαλα που τάραξαν συθέμελα το Μπάκιγχαμ, ο θάνατος του Φίλιππου και το μεγάλο «δώρο» στον Κάρολο με φόντο τη διαδοχή του θρόνου

Must Read

Οταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε στο Παρίσι πριν από 25 χρόνια, το Μπάκιγχαμ έγινε επί εβδομάδες το κέντρο του κόσμου. Οπως είπε ο ιστορικός Εντ Οουενς, η «Lady D» ήταν η πιο διάσημη γυναίκα στον αγγλόφωνο κόσμο, αλλά μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ. Γιατί ήταν η βασίλισσα που άφησε την Παρασκευή την τελευταία της πνοή στο Μπαλμόραλ της Σκοτίας, ήταν για πολύ κόσμο απλώς η Λίλιμπετ, η γιαγιά του έθνους που στέφθηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 2 Ιουνίου του 1953, μετά τον θάνατο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, και που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη βρετανική Ιστορία. Η μακρά βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ σημαδεύτηκε από την έντονη αίσθηση του καθήκοντός της και από αυτήν την αποφασιστικότητα να αφιερώσει τη ζωή της στον θρόνο της και τον λαό της. Εγινε για πολλούς το μοναδικό σταθερό σημείο σε έναν κόσμο που άλλαζε ταχέως ενώ η βρετανική επιρροή παρήκμαζε. Η επιτυχία της στη διατήρηση της μοναρχίας σε τόσο ταραγμένους καιρούς ήταν αδιαμφισβήτητη, καθώς τη στιγμή της γέννησής της κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο θρόνος θα γινόταν το πεπρωμένο της.

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μία νύχτα σε νοσοκομείο για λόγους που δεν μαθεύτηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ. Τον Μάιο ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία. Στις αρχές Ιουνίου οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρησή της στον θρόνο, αλλά η ίδια ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της.

Δείτε επίσης: Στο Εδιμβούργο η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ – Χιλιάδες στους δρόμους για να την αποχαιρετίσουν

Ο θάνατος του Φίλιππου

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο προτού συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ερωτήματα για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μία σειρά σκανδάλων: Πρόσφατα οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Αντριου αλλά και οι κατηγορίες για ρατσισμό τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ.

Η Ελισάβετ, ωστόσο, προτού αποσυρθεί στη Σκοτία έκανε το πιο μεγάλο «δώρο» στον Κάρολο, ανακοινώνοντας πως η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, που της δόθηκε ο τίτλος της δούκισσας της Κορνουάλης, θα λάβει τελικά τον τίτλο της βασιλικής συζύγου, όταν ανέλθει στον θρόνο ο Κάρολος. Κι όλα αυτά θα γίνουν παράλληλα με τα καλά σχεδιασμένα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν τις επόμενες ημέρες.

Με τον θάνατο της Ελισάβετ, σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, ξεκίνησαν οι διαδικασίες που πρέπει ώστε όλα να είναι έτοιμα, περίπου μία εβδομάδα μετά, στην κηδεία της γαλαζοαίματης. Με τη σορό ακόμα στη θερινή κατοικία στο Μπαλμόραλ, μπήκε σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως», με το φέρετρο της βασίλισσας να ταξιδεύει με το βασιλικό τρένο στην κύρια γραμμή της Ανατολικής Ακτής προς το Λονδίνο, για να ακολουθήσουν οι 10 ημέρες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ από την «D Day» έως την ταφή στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου θα αναπαυτεί μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο αιώνιος πρίγκιπας που έγινε μονάρχης

Ο εν αναμονή για περίπου 70 χρόνια στη διαδοχή του στέμματος πρίγκιπας Κάρολος έγινε σε μία στιγμή ο συνταγματικός μονάρχης της Βρετανίας και ανακηρύχθηκε «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», τίτλο που διάλεξε ο ίδιος, κάνοντας χρήση του χριστιανικού ονόματός του, στα χνάρια της μητέρας του. Για πολλούς αναλυτές ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ διατηρούσε μια ιδιαίτερη σχέση με την απόλυτα προσηλωμένη στον θεσμό μητέρα του, καθώς διεύρυνε το πεδίο των ενδιαφερόντων του με τη σιωπηρή ανοχή της, χωρίς να λείπουν και οι μεταξύ τους τριβές.

Ο Κάρολος έχει υπάρξει ένας αμφιλεγόμενος γαλαζοαίματος στη διάρκεια των ετών – από την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε ενόσω ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι την πολιτική του ανάμειξη, όπως του χρεώνουν, αλλά και τις γκάφες του κατά καιρούς και τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται βοηθοί του. Ο μεγαλύτερος γιος της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ δεν είχε ποτέ την ίδια λαϊκή αποδοχή όπως η μητέρα του, κάτι που ενδεχομένως να προστεθεί στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως βασιλιάς.

Η εικόνα του Καρόλου δέχτηκε σφοδρό πλήγμα όταν χώρισε με την Νταϊάνα. Στη θρυλική συνέντευξή της το 1995, όταν αποκάλυψε πώς αισθάνεται για τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, η Νταϊάνα είχε πει ότι «υπήρχαν τρία πρόσωπα» σε αυτόν τον γάμο. Το 1992 το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι χωρίζει, αλλά μετά τον αντίκτυπο που είχε η αμφιλεγόμενη συνέντευξη της Νταϊάνα στην εκπομπή του BBC «Panorama» συμφώνησαν τελικά να πάρουν διαζύγιο.

Ο Κάρολος κατηγορούνταν επί μακρόν τόσο για την εξωσυζυγική σχέση στην οποία αποδόθηκε ο χωρισμός όσο και, ως έναν βαθμό, για την αρχικά τουλάχιστον αδιάφορη αντιμετώπιση του θανάτου της Νταϊάνα, όταν η βασιλική οικογένεια είχε χαρακτηριστεί άκαρδη και εκτός κλίματος. Ωστόσο, ανέκτησε σταδιακά μέρος της λαϊκής στήριξης, με πολλούς να δέχονται απρόθυμα ότι ο Κάρολος βρήκε την ευτυχία δίπλα στην Καμίλα, την οποία τελικά και παντρεύτηκε το 2005. Ο Κάρολος είχε επίσης κατηγορηθεί ότι ασκούσε άμεσα πίεση σε πολιτικούς επί πολλών αμφιλεγόμενων δημοσίων ζητημάτων – από την υγεία ως το περιβάλλον.

Σε μία σειρά επιστολών ανάμεσα στον Κάρολο και υπουργούς της κυβέρνησης, τις οποίες ο βρετανικός Τύπος είχε βαφτίσει «επιστολές της μαύρης αράχνης» εξαιτίας του κακού γραφικού χαρακτήρα του, ασκούσε πιέσεις για μια σειρά ζητημάτων. Οι επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015 έπειτα από μια δεκαετή δικαστική μάχη της εφημερίδας «The Guardian» και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εις βάρος τού τότε μελλοντικού βασιλιά αλλά και ανησυχίες ότι ξεφεύγει από τον ρόλο του.

Δείτε επίσης: Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This