«Οι Πόλοι στην κατάψυξη» – Το φιλόδοξο εγχείρημα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη

Must Read

Βάλε τους Πόλους της Γης στην «κατάψυξη» είναι η κεντρική ιδέα φουτουριστικής έρευνας, η οποία φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στο λιώσιμο των πάγων και στον κίνδυνο να ανέβει η στάθμη των ωκεανών, εξαφανίζοντας ακόμη και μεγάλες πόλεις.

Η έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Communications» η ερευνητική ομάδα του Wake Smith του αμερικανικού πανεπιστημίου Yale προτείνει να ψεκαστούν ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος της Γης με αερόλυμα (αεροζόλ). Αεροπλάνα που θα πετάξουν σε ύψος 13 χιλιομέτρων θα απελευθερώσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας μεγάλες ποσότητες από το αερόλυμα.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που περιέχει θα συνεχίσουν να αιωρούνται στη στρατόσφαιρα και θα αντανακλούν ένα σημαντικό μέρος της ακτινοβολίας του ηλίου, στέλνοντάς την πίσω στο Διάστημα.

Ετσι, οι ακτίνες του ηλίου που θα φτάνουν στους παγετώνες του Βόρειου και του Νότιου Πόλου θα είναι πολύ λιγότερες και θα κουβαλούν μαζί τους πολύ μικρότερη θερμότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να κατέβει σημαντικά η θερμοκρασία στους δύο Πόλους, «ξαναπαγώνοντας» τους παγετώνες που τις τελευταίες δεκαετίες λιώνουν με δραματικούς ρυθμούς. Κατά μία έννοια θα είναι σαν να βάζουν τους Πόλους στην… κατάψυξη, σταματώντας το λιώσιμο των παγετώνων.

Η πτώση της θερμοκρασίας στις δύο τεράστιες περιοχές των Πόλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα ρίξει και τη συνολική θερμοκρασία του πλανήτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με κόστος 11 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This