Μακελειό στη Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα «γάζωσαν» σχολείο, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα παιδιά!

Must Read

Τελειωμό δεν έχει το αιματοκύλισμα στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) από τις αρχές του προηγούμενου έτους, τότε που ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση, με την ασιατική χώρα να έχει «βυθιστεί» στη βία.

Σήμερα, μάλιστα, ελικόπτερα του στρατού δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός σχολείου, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι παιδιά και τραυματίζοντας ακόμη 20, με τη «δικαιολογία» ότι στο κτίριο κρύβονταν αντάρτες. Σύμφωνα με το Reuters, το βίαιο περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή στο χωριό Λετ Γετ Κόνε, στην κεντρική επαρχία Σαγκένγκ, με τις ειδησεογραφικές πύλες Mizzima και Irrawaddy να σημειώνουν πως το σχολείο που βρέθηκε στο στόχαστρο του στρατού στεγάζεται σε βουδιστικό μοναστήρι.

Κάποια παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλα πέθαναν μετά την είσοδο των στρατιωτών στο χωριό, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ενώ εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ζημιές, τρύπες από τις σφαίρες, καθώς και κηλίδες αίματος στο κτίριο του σχολείου. Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε πως η ανταρτική οργάνωση «ο Στρατός για την Ανεξαρτησία του Κατσίν (ΣΑΚ)» και η «Δύναμη Άμυνας του Λαού (ΔΑΛ)», μια οργάνωση-«ομπρέλα» ένοπλων ανταρτών, τους οποίους η χούντα αποκαλεί «τρομοκράτες», κρύβονταν στο μοναστήρι και «χρησιμοποιούσαν» το χωριό, προκειμένου να μεταφέρουν όπλα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν με ελικόπτερα, διενήργησαν «αιφνιδιαστική επιθεώρηση», ερχόμενες αντιμέτωπες με τις δυνάμεις των ΔΑΛ και ΣΑΚ που τούς επιτέθηκαν από το μοναστήρι και μέσα από σπίτια του χωριού, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας «απάντησαν» στα εχθρικά πυρά, με αποτέλεσμα στις συγκρούσεις να σκοτωθούν και ορισμένοι χωρικοί. Όλοι οι τραυματίες, πάντως, διακομίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία για θεραπεία. Ο στρατός στην ίδια ανακοίνωση κατηγορεί τις ένοπλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούσαν χωρικούς ως «ανθρώπινες ασπίδες», προσθέτοντας πως κατά την επέμβαση κατασχέθηκαν διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων 16 αυτοσχέδιων βομβών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η φιλοδημοκρατική «σκιώδης» κυβέρνηση της Μιανμάρ, γνωστή ως «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)», κατηγόρησε τη χούντα για στοχευμένες επιθέσεις σε σχολεία. Η ΚΕΕ έκανε επίσης έκκληση για την απελευθέρωση 20 μαθητών και εκπαιδευτικών που, όπως, είπε συνελήφθησαν, μετά τα αεροπορικά πλήγματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταγεγραμμένες βίαιες επιθέσεις σε σχολεία στη Μιανμάρ «εκτινάχθηκαν» σε περίπου 190 το 2021 από 10 το αμέσως προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Η χρήση σχολείων ως βάσεων, τόσο από τον στρατό, όσο και από ένοπλες οργανώσεις αυξήθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα, ανέφερε η οργάνωση σε έκθεσή της αυτό το μήνα, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτοντας σε κίνδυνο παιδιά.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στη βία αφότου ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση, με αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, ορισμένες ένοπλες, να έχουν κάνει την εμφάνισή τους έκτοτε σε όλη τη χώρα, ερχόμενες αντιμέτωπες με την τυφλή στρατιωτική βία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This