Τέως Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Ολέθρια η διπλωματία του Μακρόν στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα

Καταστροφική και βαθιά επιβλαβής για το Κίεβο η δήλωση του Γάλλου προέδρου να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία

Must Read

Σοβαρότατες ευθύνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία καταλογίζει στον Εμανουέλ Μακρόν ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστηρίζοντας πως οι διπλωματικές προσπάθειες του Γάλλου προέδρου ήταν όχι μόνο αποτυχημένες, αλλά και «βαθιά επιβλαβείς» για το Κίεβο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και ένας εκ των πλέον υψηλόβαθμων διπλωματών στον κόσμο, μέχρι την αποχώρησή του από την ηγεσία της Συμμαχίας το 2014, εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στον Μακρόν, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point». «Ο Μακρόν μας εξέπληξε στην αρχή της κρίσης με την πρωτοφανή δήλωσή του ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να ταπεινωθεί και πρέπει να του προσφερθεί μια διέξοδος. Τέτοιες δηλώσεις ήταν καταστροφικές και βαθιά επιβλαβείς», σημείωσε.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τη γενικευμένη κριτική που διατυπώνεται, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, για το πώς ο Μακρόν κράτησε ανοιχτή γραμμή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες, ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και για τις προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία.

Πάντως, οι «μύδροι» του Ράσμουσεν έρχονται τη στιγμή που ο Μακρόν φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο σκληρό τόνο κατά της Μόσχας. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μιλήσει ξανά με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ασφάλειας, αναφορικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Κατηγόρησε τη Ρωσία για σύγχρονο ιμπεριαλισμό

Σύμφωνα με παρατηρητές, η ομιλία του Μακρόν στον ΟΗΕ, στην οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για σύγχρονο ιμπεριαλισμό και προέτρεψε τα αναπτυσσόμενα έθνη να συνταχθούν εναντίον της Μόσχας, σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο. Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα μόνο εάν «η κυριαρχία της Ουκρανίας γίνεται σεβαστή, το έδαφός της απελευθερωθεί και προστατευτεί η ασφάλειά της». «Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μακρόν.

Ο Ράσμουσεν, ωστόσο, δεν πείσθηκε. «Έχει αποδυναμώσει τη διεθνή συνοχή και νομίζω ότι μετανιώνει τώρα για αυτό και προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο «Le Point».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This