Χάος στο Ιράν: Για τουλάχιστον 54 νεκρούς στις διαδηλώσεις κάνει λόγο ΜΚΟ, 41 «δίνει» η κυβέρνηση!

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να δράσουν «αποφασιστικά» - «Χρησιμοποιούν σκοπίμως πραγματικές σφαίρες», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Must Read

Σταματημό δεν έχουν οι κινητοποιήσεις των πολιτών στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα που ξεκίνησαν σε ολόκληρη τη χώρα οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από την «Αστυνομία Ηθών».

Με τους Ιρανούς να εκφράζουν την οργή τους ποικιλοτρόπως χθες Σάββατο σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις, έπειτα από εννέα ημέρες κινητοποιήσεων, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40 άνθρωποι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να πυροβολούν «στο ψαχνό».

https://twitter.com/JohnOrphan3/status/1573710349404176384

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβολούν σκοπίμως «με πραγματικές σφαίρες» και ζήτησε να αναληφθεί κατεπειγόντως «διεθνής δράση» για να σταματήσει η καταστολή, ενώ το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν» κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση χρήσης της μαντίλας και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες.

Διαδηλώσεις υπέρ του κινήματος στο Ιράν, οργανώθηκαν χθες Σάββατο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ιράκ. Ως εκ τούτου, σήμερα, Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε ο ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο, ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Οι σφοδρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι η Μαχσά Αμινί πέθανε, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε, δηλαδή, τον αδιανόητα αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του ισλαμικού καθεστώτος. Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά από εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Φιλοκυβερνητική διαδήλωση

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τον επίσημο απολογισμό για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – διαδηλωτές, αλλά και άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο, κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς. Πάντως, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει στην Τεχεράνη μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση, όπως είχε συμβεί και την Παρασκευή.

Χαρακτηρίζοντας «ταραχές» τις διαδηλώσεις, ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος Ραϊσί κάλεσε το Σάββατο «τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα εναντίον εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να γίνει διάκριση μεταξύ των διαδηλώσεων και της διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τον «ορκισμένο εχθρό» της χώρας, για τις ταραχές και προειδοποίησε ότι «οι προσπάθειες καταπάτησης της (εθνικής) κυριαρχίας του Ιράν δεν θα μείνουν αναπάντητες». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, ότι «αναμένει από τη δικαστική εξουσία να ασκήσει γρήγορα διώξεις στους κυριότερους δράστες των ταραχών» αυτών. Η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 700 άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ, από τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν συλληφθεί στο Ιράν 17 δημοσιογράφοι.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This