Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη επιστρέφει στο 2015

Η μια χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της, μετατρέποντας σε «χίμαιρα» τις ελληνικές επιδιώξεις περί ενιαίου χώρου ασύλου

Must Read

Σε εποχές… 2015 ξαναγυρνά η Ευρώπη, με χώρες να κλείνουν η μια μετά την άλλη τα σύνορά της λόγω των δευτερογενών ροών μεταναστών, μετατρέποντας σε «χίμαιρα» τις ελληνικές επιδιώξεις περί ενιαίου χώρου ασύλου.

Μετά την παραδοχή του Νότη Μηταράκη ότι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό είναι «νεκρή», αφού για τα 160.000 άτομα που υπολογίζεται ότι θα μπουν φέτος στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 1.000 θέσεις εθελοντικών μετεγκαταστάσεων συνολικά, αρχίζει και ξαναμπαίνει στη συζήτηση το θέμα των δευτερογενών ροών, από τις οποίες τα κράτη -αρχικά- της κεντρικής Ευρώπης προσπαθούν να προστατευτούν, επαναφέροντας τους εσωτερικούς ελέγχους.

Δείτε επίσης: Μηταράκης: Από τους 160.000 θα παραμείνουν οι 159.000!

Το ζήτημα των δευτερογενών ροών αφορά τόσο αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου σε κάποια χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχίζουν το ταξίδι τους υποβάλλοντας και δεύτερο αίτημα ασύλου σε χώρα επιλογής τους, αλλά και όσους έχουν καταφέρει να διασχίσουν μια από τις χώρες εισόδου και να φύγουν από αυτή δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Το ζήτημα απασχολεί και την ελληνική πλευρά, ειδικά αφού υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι, αφού κατεγράφησαν στην Ελλάδα, έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επιλέξει να τάσσεται με την πλευρά των δικαιωματιστών, κάνοντας λόγο για «ενιαίο χώρο ασύλου». Μια έννοια όμως που είναι πλέον δεδομένο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που πέρασε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών επανέφερε τους ελέγχους εντός του ενιαίου χώρου Σένγκεν «ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων», λόγω των αυξανόμενων ροών μεταναστών.

Την αρχή έκανε η Τσεχία, «κλείνοντας» ουσιαστικά τα σύνορά της με τη Σλοβακία, με την τσεχική αστυνομία να δηλώνει ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση καθώς συνέλαβε 9.500 παράτυπους μετανάστες (έναντι 1.330 στο σύνολο του περασμένου έτους).

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα εκτίμησε πως οι ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Συρία, χρησιμοποιούν την Τσεχία ως χώρα διέλευσης, προτού συνεχίσουν προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οφείλουμε να λάβουμε αυτό το προληπτικό μέτρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μακροπρόθεσμα και να αποθαρρύνουμε τους παράνομους μετανάστες να ακολουθούν αυτήν τη διαδρομή» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια στην ίδια ακριβώς κίνηση προέβη και η Αυστρία, της οποίας η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επαναφέρει και αυτή τους ελέγχους.

«Εχουμε ήδη λάβει σημαντικά μέτρα στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Εφεξής η αστυνομία θα ελέγχει επίσης τα σύνορα με τη Σλοβακία από σήμερα τα μεσάνυχτα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ σε δημοσιογράφους στη Βιένη. «Οφείλουμε να είμαστε πιο γρήγοροι από τη μαφία των διακινητών. Είναι ένα απαραίτητο μέτρο για τουλάχιστον 10 μέρες» πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το αυστριακό σύστημα ασύλου έχει φτάσει «στα όριά του».

Γινόμαστε «αποθήκη»

Εάν σε όλη αυτήν την κατάσταση προσθέσει κανείς την πολιτική αλλαγή που συνετελέσθη στην Ιταλία και η οποία αναμένεται να σημάνει την αλλαγή της πολιτικής της γειτονικής μας χώρας στο Μεταναστευτικό, δεν μπορεί παρά να κατανοήσει κανείς ότι ακόμη μία φορά η χώρα μας οδηγείται στη μετατροπή της σε «αποθήκη» μεταναστών.

Ακόμη και εάν υποθέσει κανείς ότι η πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν από τη Σλοβακία σε Τσεχία και Αυστρία έχει μπει στην Ευρώπη από τον ιταλικό διάδρομο και δεν είναι κομμάτι αυτών των «αόρατων» ροών, που συνεχίζονται στον Εβρο -παρά τις εκ διαμέτρου διαβεβαιώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου για «απόρθητο Εβρο»-, η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση στο μέλλον οι ελληνικές αιτιάσεις περί ενιαίου χώρου ασύλου να γίνουν αποδεκτές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This