Το ‘πε και το ‘κανε η Πολωνία: Υπέγραψε το αίτημα για αποζημιώσεις του Β’ ΠΠ από τη Γερμανία

Άμεση απόρριψη του αιτήματος από το Βερολίνο

Must Read

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου υπέγραψε σήμερα ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία, που οριστικοποιεί τα αιτήματα για αποζημίωση για τις ζημιές από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ράου είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν «άμεσα βήματα προς μια μόνιμη, συνολική και οριστική νομική και υλική διευθέτηση για το ζήτημα των συνεπειών της γερμανικής επίθεσης και κατοχής το 1939-1945». Πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα κλείσουν τα οδυνηρά κεφάλαια της ιστορίας και θα βοηθήσουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για όλη την Πολωνία, ένα όνειρο γενεών Πολωνών πολιτών που πέθαναν με αίσθημα αδικίας», δήλωσε ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, μέλος του Πολωνικού κοινοβουλίου που ηγήθηκε μιας ομάδας που παρουσίασε έκθεση για τις απώλειες πολέμου της χώρας τον προηγούμενο μήνα.

Το Seijm, η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου, ψήφισε τον Σεπτέμβριο να απαιτήσει αποζημίωση ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Λούκας Γιασίνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ράου θα θέσει το θέμα των επανορθώσεων με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανναλένα Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία την Τρίτη.

Ωστόσο, η απάντηση της Γερμανίας ήταν άμεση. Το Βερολίνο απέρριψε το αίτημα:

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Η Πολωνία έχει εδώ και πολύ καιρό παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει. Αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», αναφέρεται στην απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε και τον προηγούμενο μήνα τα αιτήματα αποζημίωσης εκείνη την εποχή, υποστηρίζοντας ότι η Βαρσοβία παραιτήθηκε από το δικαίωμα αποζημιώσεων βάσει μιας συμφωνίας του 1953 με την Ανατολική Γερμανία και ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά με τη συνθήκη του 1990 για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία υπογράφηκε από τη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία. καθώς και οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση, η Βρετανία και η Γαλλία.

Η Πολωνία, εν τω μεταξύ, επιμένει ότι η παραίτηση του 1953 υπογράφηκε υπό την πίεση της Μόσχας και ότι της απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του 1990.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This