Τρίτη 11/5/2021

Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας – Ελπίδες για συμφωνία

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να σημάνει ανακωχή, έστω προσωρινή, στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε στον Λευκό Οίκο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα μπορέσει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την πρόοδο των εμπορικών διαβουλεύσεων. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε στο Reuters πως ο τρέχων γύρος των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών πήγε απρόσμενα καλά, «καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

Διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα εμπορικών διαβουλεύσεων, έπειτα από δύο και περισσότερο μήνες, καθώς επιχειρηματικές οργανώσεις εξέφραζαν αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές μπορεί να χαλαρώσουν τον 15μηνο εμπορικό πόλεμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως, αν δεν σημειωθεί πρόοδος, θα υλοποιήσει την απειλή του να αυξήσει το επίπεδο των επιπλέον δασμών που εφαρμόζονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο 30% από το 25%, την ερχόμενη Τρίτη 15η Οκτωβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ