Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Έλον Μασκ σε ΗΠΑ: Πληρώστε, αλλιώς τέλος η στήριξη στην Ουκρανία!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο τζάμπας πέθανε, και οι Ουκρανοί στο μέτωπο έμειναν χωρίς επικοινωνίες!

Από τότε που άρχισαν να φτάνουν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την περασμένη άνοιξη, τα δορυφορικά τερματικά Διαδικτύου Starlink που κατασκευάστηκαν από το SpaceX του Elon Musk ήταν ζωτικής σημασίας πηγή επικοινωνίας για τον στρατό της Ουκρανίας, επιτρέποντάς του να πολεμήσει και να παραμείνει συνδεδεμένος ακόμη και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου έχουν καταστραφεί στο πόλεμο με τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής περίπου 20.000 δορυφορικές μονάδες Starlink έχουν δωριστεί στην Ουκρανία, με τον Μασκ να αναρτά στο Twitter την Παρασκευή ότι «η επιχείρηση κόστισε στην SpaceX 80 εκατομμύρια δολάρια και θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους».

Ωστόσο, αυτές οι φιλανθρωπικές συνεισφορές ενδέχεται να πλησιάζουν στο τέλος τους, καθώς η SpaceX έχει προειδοποιήσει το Πεντάγωνο ότι ενδέχεται να σταματήσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία στην Ουκρανία, εκτός εάν ο αμερικανικός στρατός καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το CNN δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα το SpaceX του Μασκ έστειλε επιστολή στο Πεντάγωνο λέγοντας ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία Starlink όπως έχει. Ο Μασκ ζητούσε επίσης από το Πεντάγωνο να αναλάβει τη χρηματοδότηση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τη στρατιωτική χρήση του Starlink, το οποίο η SpaceX ισχυρίζεται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια για το υπόλοιπο του έτους και θα μπορούσε να κοστίσει κοντά στα 400 εκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες.

«Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω τερματικά στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε τα υπάρχοντα τερματικά για αόριστο χρονικό διάστημα», έγραψε ο διευθυντής κρατικών συμβάσεων της SpaceX στο Πεντάγωνο στην επιστολή του Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των εγγράφων της SpaceX που στάλθηκαν στο Πεντάγωνο και είδε το CNN, είναι ένα μη αναφερόμενο άμεσο αίτημα που υποβλήθηκε στον Μασκ τον Ιούλιο από τον στρατηγό του ουκρανικού στρατού, στρατηγό Valerii Zaluzhniy, για σχεδόν 8.000 ακόμη τερματικά Starlink.

Σε μια ξεχωριστή συνοδευτική επιστολή προς το Πεντάγωνο, ένας εξωτερικός σύμβουλος που εργάζεται για τη SpaceX έγραψε: «Η SpaceX αντιμετωπίζει τρομερά δύσκολες αποφάσεις εδώ. Δεν νομίζω ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν πρόσθετα τερματικά ή δορυφορικές υπηρεσίες όπως ζητά ο στρατηγός Zaluzhniy».

Τα έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, παρέχουν μια σπάνια ανάλυση των απόρρητων οικονομικών μεγεθών της SpaceX στο Starlink, αναφέροντας λεπτομερώς το κόστος και τις πληρωμές που σχετίζονται με τα χιλιάδες τερματικά στην Ουκρανία. Ρίχνουν επίσης νέο φως στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που έχουν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε υλικό και υπηρεσίες στην Ουκρανία με μικρό κόστος για το Κίεβο.

Αναφορές για διακοπές λειτουργίας των Δορυφορικών συστημάτων στο μέτωπο της Ουκρανίας!

Οι επιστολές έρχονται εν μέσω πρόσφατων αναφορών για εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας του Starlink καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να ανακαταλάβουν το έδαφος που κατέχεται από τη Ρωσία στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγές που γνωρίζουν για τις διακοπές δορυφορικής επικοινωνίας στο μετωπο της Ουκρανίας ανέφεραν ότι επηρέασαν ξαφνικά ολόκληρη την πρώτη γραμμή όπως ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου. «Αυτό επηρέασε κάθε προσπάθεια των Ουκρανών να ξεπεράσουν αυτό το μέτωπο», είπε ένα άτομο που γνωρίζει και μίλησε στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Το Starlink είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας των μονάδων στο πεδίο της μάχης».

Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση προς τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ένα δεύτερο άτομο, προσθέτοντας ότι τώρα όταν η Ουκρανία απελευθερώνει μια περιοχή πρέπει να ζητηθεί να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες Starlink.

Οι Financial Times ανέφεραν για πρώτη φορά τις διακοπές που οδήγησαν σε «καταστροφική» απώλεια επικοινωνίας, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος. Σε ένα tweet απαντώντας στο άρθρο, ο Μασκ δεν αμφισβήτησε τη διακοπή, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης είναι απόρρητο.

Η πρόταση της SpaceX ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το Starlink έρχεται επίσης εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην Ουκρανία για την πίστη του Μασκ. Ο Μασκ δημοσίευσε πρόσφατα στο Twitter ένα αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο που θα ωθούσε την Ουκρανία να εγκαταλείψει την Κριμαία και να ελέγξει τις ανατολικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Αφού ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έθεσε το ερώτημα με ποιον τάσσεται ο Μασκ, απάντησε ότι «υποστηρίζει ακόμη πολύ την Ουκρανία» αλλά φοβάται «μαζική κλιμάκωση».

Ο Μασκ υποστήριξε επίσης τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή και ότι εάν συμβαδίσουν με το σχέδιό του, «η Ρωσία θα δεχόταν αυτούς τους όρους», σύμφωνα με ένα άτομο που τον άκουσε.

«Η Ουκρανία γνωρίζει ότι η τρέχουσα κυβέρνησή της και οι προσπάθειές της σε καιρό πολέμου εξαρτώνται πλήρως από το Starlink», είπε το άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. «Η απόφαση να συνεχίσει να λειτουργεί ή όχι το Starlink βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια ενός ανθρώπου. Αυτός είναι ο Έλον Μασκ. Δεν έχει εκλεγεί, κανείς δεν αποφάσισε να του δώσει αυτή την εξουσία. Το έχει λόγω της τεχνολογίας και της εταιρείας που έχτισε».

Την Τρίτη ο Μασκ διέψευσε μια αναφορά ότι μίλησε απευθείας με τον Πούτιν για την Ουκρανία. Την Πέμπτη, όταν ένας Ουκρανός υπουργός έγραψε στο Twitter ότι το Starlink είναι απαραίτητο για την υποδομή της Ουκρανίας, ο Μασκ απάντησε: «Είστε πολύ ευπρόσδεκτοι. Χαίρομαι που υποστηρίζω την Ουκρανία».

«Η χολή να μοιάζω με ήρωες»

Πάνω από επτά μήνες μετά τον πόλεμο, είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε το Starlink στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση στο Κίεβο, τα ουκρανικά στρατεύματα καθώς και οι ΜΚΟ και οι πολίτες έχουν βασιστεί στις ευκίνητες, συμπαγείς και εύχρηστες μονάδες που δημιούργησε η SpaceX. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για φωνητική και ηλεκτρονική επικοινωνία, αλλά για να βοηθήσει να πετάξει drones και να στείλει πίσω βίντεο για να διορθώσει τα πυρά του πυροβολικού.

Το CNN το έχει δει να χρησιμοποιείται σε πολλές ουκρανικές βάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία: Κατασχέθηκε κοκαΐνη αξίας 105 εκατ ευρώ από πλοίο μεταφοράς ζώων

Έπειτα από επιδρομή σε πλοίο μεταφοράς ζώων στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων η ισπανική...

13χρονος Παλαιστίνιος ο δράστης της νέας επίθεσης με δύο τραυματίες στην Ιερουσαλήμ

Ένας 13χρονος Παλαιστίνιος είναι ο δράστης της σημερινής επίθεσης με δύο τραυματίες, έναν πατέρα...

Πυρπόλησαν αυτοκίνητο Ιταλού διπλωμάτη στο Βερολίνο – Βανδάλισαν το ιταλικό προξενείο στη Βαρκελώνη

Διπλή επίθεση κατά διπλωματικών εδρών της Ιταλίας σε Βερολίνο και Βαρκελώνη ανακοίνωσε σήμερα το...

Νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ – Τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι

Ο ύποπτος «εξουδετερώθηκε» σύμφωνα με την Αστυνομία - 42 συλλήψεις για το μακελειό στη συναγωγή

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που θέλουν το...

Στη δημοσιότητα το βίντεο με τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς – Οργή και...

Σοκάρουν οι εικόνες από το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές των ΗΠΑ...

Τηλεφώνημα στήριξης στον Νετανιάχου από Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση στη συναγωγή...

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου,...

Η γερμανική πρεσβεία στην Τουρκία προειδοποιεί για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα, προειδοποιεί τους Γερμανούς πολίτες για...

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής κατηγορεί το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Cyril Ramaphosa κατηγόρησε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην...

Γερμανία: Έγγραφα αποκαλύπτουν την υπερτιμολόγηση των εμβολίων από Pfizer και Moderna εν μέσω πανδημίας

«Κορόιδο» πρέπει να θεωρεί πως πιάστηκε η κυβέρνηση της Γερμανίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες...

Μακελειό σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πυροβολισμούς

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά σε μια συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το...

Σοκάρει το βίντεο: Η στιγμή της επίθεσης με σφυρί στον άντρα της Πελόζι

Τον Οκτώβριο του 2022 είχε σοκάρει τις ΗΠΑ η επίθεση στον 82χρονο Πολ Πελόζι,...

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στηρίζει Πούτιν: Οι Ρώσοι «θα κάνουν στάχτη» όσα...

Για πόλεμο δι' αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας έκανε σήμερα λόγο η Κιμ...

ΗΠΑ: Παρέμβαση γερουσιαστή έπειτα από σοκαριστικό βίντεο με ισχυρισμούς στελέχους της Pfizer

Σοκαριστικές εικόνες, μόλις το στέλεχος της Pfizer αντελήφθη ότι τον κινηματογραφούσαν εν αγνοία του!Ο...

Προκαλεί τον Ελληνισμό ο σουλτάνος με αναφορές στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την… «Κόκκινη...

Σε παροξυσμό βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, που ελέω εκλογών, αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...
spot_img

NEWSROOM