Εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν: Ιαχές πολέμου και εκτίναξη της τιμής πετρελαίου

Θερμό επεισόδιο σε περίοδο αποκλιμάκωσης κατά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν

Must Read

Δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν εκκενώθηκαν αφού εξέπεμψαν σήματα κινδύνου, αναφορές για εκρήξεις και πιθανή επίθεση.

Συγκεχυμένες, ωστόσο, είναι οι πληροφορίες τόσο για το «απροσδιόριστο» περιστατικό, όπως το χαρακτήρισε το βρετανικό Ναυτικό, όσο και για τον ισχυρισμό βύθισης ενός εκ των δύο τάνκερ.

Ειδικότερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Front Altair του  νορβηγικού ομίλου Frontline που είχε ναυλώσει  κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, βυθίστηκε μετά την επίθεση.

Οι εκπρόσωποι από το λιμάνι του Ιράν, αλλά και ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Frontline, διαψεύδουν την είδηση και υπογραμμίζουν ότι το πετρελαιοφόρο δεν έχει βυθιστεί.

Νωρίτερα, οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας και η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσαν ότι το Front Altair είχε πιάσει φωτιά, ενώ διευκρίνισαν ότι και τα 23 μέλη του πληρώματος του είναι ασφαλή μετά την εκκένωση από ιρανικό πλοίο .

Αν και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, η νορβηγική εταιρεία είχε αναμεταδώσει το σενάριο ότι χτυπήθηκε από τορπίλη, ενώ πηγή ανέφερε ότι μάλλον χτυπήθηκε από μαγνητικό σωλήνα.

Εκτός από το Front Altair, το δεύτερο τάνκερ που δέχθηκε επίθεση είναι το Kokuka Courageous, με σημαία Παναμά.

Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας, τα 21 μέλη του πληρώματός του μεταφέρθηκαν σώα στο λιμάνι του Ιράν και το πλοίο έχει υποστεί ζημιές, αλλά «παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να βυθιστεί». Το φορτίο του με μεθανόλη είναι άθικτο», πρόσθεσε.

Το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου παίρνει θέση

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για το περιστατικό με το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Την ίδια στιγμή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε βρίσκεται στην Τεχεράνη  για συναντήσεις με τον θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ όσο και με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανίμε με  στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Εκτινάχθηκε το πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό πέντε μηνών που είχε βρεθεί, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στο Ομάν και τα futures στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο 3,9% μετά την ανακοίνωση της είδησης!

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ 4 πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία.

Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This