Ο νέος κορωνοϊός δεν σκοπεύει να μάς αφήσει σε ησυχία, όσο κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει -σχεδόν- καταφέρει να μάς κάνει να τον «ξεχάσουμε», καθώς κάθε τρεις και λίγο «ξεπετάγεται» κάποια καινούργια και σαφώς πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του φονικού ιού, θέτοντας σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της XBB, η οποία αποτελεί τη νέα, ιδιαίτερα ανθεκτική υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία φαίνεται να έχει προκαλέσει νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, η XBB αποτελεί «ανασυνδυασμό» των υπομεταλλάξεων της Όμικρον «BA.2.10.1» και «BA.2.75» και διαθέτει 14 επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη!
XBB MAY DRIVE A NEW WAVE: WHO
"#Omicron is a variant of support rather than variant of concern," says @drgilada, Secretary General, Organized Medicine Academic Guild-OMAG to @shreyadhoundial #TheUrbanDebate #COVID19 pic.twitter.com/VANLNv2SVy
— Mirror Now (@MirrorNow) October 21, 2022
«Είναι μάλλον η πιο ανοσοδιαφυγική μετάλλαξη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύουν οι εργαστηριακές δοκιμές», υπογραμμίζει η σχετική αναφορά. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη ενδέχεται να μπορεί να «κάμψει» τα αντισώματα που υπάρχουν μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση από κορωνοϊό και να μολύνει ακόμα περισσότερους ανθρώπους.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η XBB έχει βρεθεί συνολικά σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ινδία και η Σιγκαπούρη, εντούτοις ο ΠΟΥ δεν κατονόμασε όλα τα κράτη στα οποία εντοπίστηκε η υπομετάλλαξη.
Φαίνεται να εξαπλώνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά
Σύμφωνα με το Bloomberg, «η XBB φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά και γρηγορότερα από άλλες υπομεταλλάξεις της Όμικρον και μάλλον ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στις ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού». Ειδικότερα, στη Σιγκαπούρη, μία από τις πρώτες χώρες που εντοπίστηκε η εν λόγω υπομετάλλαξη, η XBB φαίνεται να προσπαθεί να «επικρατήσει» των υπολοίπων, καθώς είναι ήδη υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού.
BQ1, BQ1.1 and XBB threaten to disarm the last two effective monoclonal antibody therapies, AstraZeneca’s Evusheld and Lilly’s bebtelovimab.
The drugs have been important tools to protect immunocompromised people and others at high risk https://t.co/sx7tMwXhbI pic.twitter.com/Tk6lQKCSGh
— Bloomberg Opinion (@opinion) October 20, 2022
Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, είναι πιθανόν το νέο κύμα της πανδημίας με την επικρατούσα XBB να κορυφωθεί περί τα μέσα του Νοεμβρίου, εφόσον ευθύνεται για την αύξηση στις επαναμολύνσεις, οι οποίες πλέον αποτελούν το 17% των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, προς το παρόν δε γνωρίζουμε εάν η XBB προκαλεί πιο βαριά νόσηση από τις υπόλοιπες υπομεταλλάξεις, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, το CDC δεν έχει καταγράψει εξίσου αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ένταση των συμπτωμάτων είναι παρόμοια με τις προηγούμενες υπομεταλλάξεις, ή ότι τα εμβόλια και η προηγούμενη νόσηση από κάποια άλλη μετάλλαξη ενδεχομένως παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας από τη βαριά νόσηση.