Παράδοξη, θετική για το κλίμα, όσο και απρόβλεπτη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προβλέπεται να φθάσουν στην «κορύφωσή τους» το 2025, με άλλα λόγια να υπάρξει επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων σε πιο βιώσιμες πηγές, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).
Οκτώ ημέρες προτού αρχίσει η COP27, η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Οργανισμός προειδοποιεί εξάλλου στην έκθεσή του για το 2022 εναντίον των «ρηγμάτων» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε μορφές ενέργειας που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ζητεί «μείζονα διεθνή προσπάθεια» για να «μειωθεί» αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».
World Energy Outlook 2022 is out!
It shows energy markets & policies are changing profoundly as a result of Russia’s invasion of Ukraine
Today’s crisis promises to be a historic turning point towards a cleaner & more secure energy system
Read more ⬇️ https://t.co/GKVhuIyfok
— Fatih Birol (@fbirol) October 27, 2022
«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε βαθιές και μακροπρόθεσμες αλλαγές που υπάρχουν πιθανότητες να επιταχύνουν τη μετάβαση προς πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα», τονίζει ο ΔΟΕ στο δελτίο Τύπου με το οποίο παρουσιάζει την έκθεσή του.
Για πρώτη φορά, τα τρία σενάρια που μελετώνται κάθε χρόνο από τον Οργανισμό —έχει έδρα το Παρίσι, αποτελεί μέρος του πλαισίου του ΟΟΣΑ—, κάνουν λόγο για κορύφωση, ή επιπεδοποίηση της καμπύλης, της κατανάλωσης καθεμιάς από τις τρεις μορφές ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, αέριο, πετρέλαιο) τα καυσαέρια των οποίων προκαλούν ασφυξία στον πλανήτη, προκαλούν την υπερθέρμανσή του.
Κατά το κεντρικό του σενάριο, που βασίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις για τις κλιματικές επενδύσεις (Inflation Reduction Act, ή «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», στις ΗΠΑ, «Fit for 55» και «RePowerEU» στην Ευρώπη, «Πράσινη μεταμόρφωση» στην Ιαπωνία…), οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους, στα 37 δισεκατομμύρια τόνους, το 2025, κατόπιν θα μειωθούν στα 32 δισεκ. τόνους το 2050.
Όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες, οι μέσες θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν κατά περίπου 2,5° Κελσίου ως το 2100, επίπεδο που «απέχει πολύ από το να αρκεί για να αποφευχθούν ακραίες συνέπειες όσον αφορά το κλίμα».
Breaking News: The energy crisis sparked by Russia's war in Ukraine is likely to speed up, not slow down, the global shift toward renewable energy sources, the International Energy Agency said. https://t.co/iVhdT7TXop
— The New York Times (@nytimes) October 27, 2022
Ο ΔΟΕ υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να γίνουν μαζικές επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, πράσινες ή απαλλαγμένες από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως η πυρηνική ενέργεια, καθώς και να επιταχυνθούν σε κάποιους τομείς όπως αυτός των μπαταριών (ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα), των φωτοβολταϊκών και των ηλεκτρολυτών που παράγουν υδρογόνο ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κυρίως της βιομηχανίας.
Πάντα σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2030, όμως θα απαιτείτο να ξεπεράσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπληρωθούν οι συνθήκες για να πραγματωθεί το σενάριο που προβλέπει «μηδενικές καθαρές εκπομπές» το 2050.
Governments around the world are responding to the crisis by doubling down on clean energy – in the US, EU, Japan, China, India & elsewhere
Their new policies are set to help global clean energy investment rise above $2 trillion a year by 2030, an increase of over 50% from today pic.twitter.com/yWjje7KAHB
— Fatih Birol (@fbirol) October 27, 2022
«Απαιτούνται επειγόντως μείζονες διεθνείς προσπάθειες για να στενέψει το ανησυχητικό χάσμα στα επίπεδα επενδύσεων στις καθαρές μορφές ενέργειας ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες», συμπληρώνει ο ΔΟΕ.