Απειλή για την Ελλάδα η στρατιωτική συνεργασία Ουκρανίας – Τουρκίας

Προχωρά κανονικά το εργοστάσιο παραγωγής Bayraktar στην Ουκρανία

Must Read

Τον Αύγουστο έγινε γνωστό ότι η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar τα οποία έγιναν διάσημα λόγω του ρόλους τους στην αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων. Τελικά, αποδείχτηκε πως τα τούρκικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεφταν σαν τις μύγες και σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των ουκρανών, δεν προσέφεραν τίποτα στην άμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

Το γεγονός αυτό καθιστά την εμμονή του καθεστώτος Ζελένσκι στην στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, ακόμα πιο προκλητική έναντι της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που έχει δώσει τα πάντα στην Ουκρανία, εις βάρος των εθνικών της συμφερόντων αλλά και της εθνικής ασφάλειας, όπως αποδεικνύεται σήμερα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την μη μεταφορά των Marder στα νησιά.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που υπογράφτηκε ακριβώς πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Baykar συμφώνησε να κατασκευάσει το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής της στην Ουκρανία.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλός της, η τουρκική εταιρία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου σε δύο χρόνια.

ΕΙδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Χαλούκ Μπαϊρακτάρ δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters πως τα σχέδια προχωρούν παρά ορισμένα εμπόδια που δημιούργησε η ρωσική εισβολή. Το σχέδιό μας προχωρά», δήλωσε στο περιθώριο της αμυντικής έκθεσης SAHA στην Κωνσταντινούπολη. «Τώρα έχουμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η λεπτομερής σχεδιαστική φάση έχει τελειώσει. Και θα προχωρήσουμε με την κατασκευή… μέσα σε δύο χρόνια θα θέλαμε να το τελειώσουμε».

Η Ουκρανία κατέχει εξέχουσα θέση στην εφοδιαστική αλυσίδα της Baykar, ιδιαίτερα με το νέο drone Akinci και το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma, ή Χρυσό Μήλο, που είναι υπό ανάπτυξη. Αμφότερα χρησιμοποιούν ουκρανικούς κινητήρες των Motor Sich και Ivchenko-Progress.

Η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 αναδείχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα σε συγκρούσεις από τη Συρία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία τοποθετώντας την Baykar υπό το φως των προβολέων παγκοσμίως και μετατρέποντάς την σε μια μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική εταιρία.

Το TB2 πωλείται σε 24 χώρες περιλαμβανομένης της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ενώ η εταιρία έχει υπογράψει συμφωνίες με πέντε χώρες για την εξαγωγή του πολύ μεγαλύτερου αδελφού του, του Akinci.

Ενώ το TB2 μπορεί να σηκώσει έως και 150 κιλά πυραύλων ή εξοπλισμού το Akinci, που παραδόθηκε πρώτα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πέρυσι, μπορεί να πετάξει πολύ πιο ψηλά και να απογειωθεί με δεκαπλάσιο βάρος.

Οι παραγγελίες αναμένεται να φθάσουν περίπου το ένα δισεκ. δολάρια φέτος, είπε ο Μπαϊρακτάρ, περίπου 50% υψηλότερα από τα 650 εκατ. δολάρια πέρυσι με ένα άλλο 50% να αναμένεται το 2023.

Η έρευνα και η ανάπτυξη για το γρήγορο μαχητικό drone Kizilelma θα επιταχυνθεί επίσης, είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Το Kizilelma θα μπορεί να απονηώνεται από και να προσνηώνεται σε αεροπλανοφόρα με μικρό διάδρομο, με την παρθενική του πτήση να αναμένεται τους επόμενους λίγους μήνες.

Το TB3, μια εκδοχή του TB2 ικανότερη για μικρό διάδρομο, αναμένεται να ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του φάση μέχρι τα τέλη του 2023, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This