Έως 13 χρόνια φυλακή στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας – «Ξεσηκώθηκε» η Βαρκελώνη

Must Read

Ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τον Οκτώβριο του 2017, ενώ την ίδια στιγμή στους άλλους τρεις κατηγορουμένους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανυπακοή, επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία, αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία – οι οποίες ήδη, πάντως, ξεκίνησαν χθες στη Βαρκελώνη. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας, για τον οποίο η Εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Ο ίδιος, σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή, διαβεβαίωσε πως το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει «ακόμα ισχυρότερο». Ταυτόχρονα, ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο, έκανε λόγο για «θηριωδία», ενώ χθες γινόταν γνωστό πως σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Την 1η Οκτωβρίου 2017, παρά την απαγόρευση από την ισπανική Δικαιοσύνη, διοργανώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» η ψηφοφορία, την οποία η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε, αμαυρώθηκε από τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον ψηφοφόρων με τουλάχιστον 92 τραυματίες. Σύμφωνα με τις καταλανικές Αρχές, το «ναι» στην απόσχιση υπερίσχυσε με ποσοστό 90,18%, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 43%. Στις 3 Οκτωβρίου, σε διάγγελμα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε είχε δηλώσει ότι το κράτος πρέπει «να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη».

Η απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν

Παράλληλα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη των Καταλανών, Κάρλες Πουτζδεμόν, εκδόθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας. Ο ίδιος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε: «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των γιων και των θυγατέρων μας. Για τη Δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία».

Ο Πουτζδεμόν ήταν επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη δίκη επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This