Τρίτη 15/6/2021

Στον «Προκρούστη» της Ευρώπης, Σκόπια και Αλβανία! Ποιοι αντιδρούν στην πιθανότητα ένταξης

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. συζητούν σήμερα το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία να αρχίσουν τις συνομιλίες, για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση. Οι Γάλλοι, όπως και οι Ολλανδοί, έχουν εκφράσει ανοιχτά ότι θα επιδιώξουν πλήρη αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ προτού ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις δυο χώρες.

Οι Γάλλοι θέλουν οι συνομιλίες να είναι «βαθμιαίες, πιο συγκεκριμένες ως προς τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συγκεκριμένες χώρες και αναστρέψιμες ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική και βιώσιμη είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», όπως προκύπτει από σχέδιο ψηφίσματος που είχαν μοιράσει Γάλλοι διπλωμάτες προ ημερών σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, προτού η ΕΕ ολοκληρώσει την αναθεώρηση της «μεθοδολογίας» της.

Όπως έγραφε το Bloomberg προ ημερών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την αποτυχία χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 και το 2007, να επιβάλουν το κράτος Δικαίου στους λαούς τους και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, γι’ αυτό και εμφανίζονται σκεπτικοί με την εισδοχή νέων μελών.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται στα μαχαίρια με την Κομισιόν για τα δημοκρατικά στάνταρ –που κρίνονται πάντα κατά τα πρότυπα της Ένωσης- και η Επιτροπή δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τις αναγκάσει να συμμορφωθούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ