Ιράν: Πανικός στο μετρό της Τεχεράνης – Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών

Εκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την αστυνομία για απρόκλητη βία

Must Read

Σοκαριστικά σκηνικά ξετυλίχτηκαν χθες το βράδυ μέσα σε σταθμό του μετρό στην Τεχεράνη, όταν αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό διαδηλωτές, ενώ δεν δίστασαν να ξυλοφορτώσουν γυναίκες που δεν φορούσαν σωστά τη μαντίλα τους μέσα σε συρμούς.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διακρίνεται το πανικόβλητο πλήθος να τρέχει να σωθεί τη στιγμή που ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ κάμερες ασφαλείας και κινητών έχουν καταγράψει άνδρες της αστυνομίας να αρπάζουν νεαρούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν αλύπητα. Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα, έγινε με αφορμή την τρίτη επέτειο του «αιματηρού Νοεμβρίου», όταν εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και οι δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν, σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές.

  • Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο:

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στις επαρχίες Χουζεστάν και Ισφαχάν, σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα, δύο παιδιά και ένας υπάλληλος της αστυνομίας. Στην Ιζέχ, στην επαρχία Χουζεστάν, «ένοπλα τρομοκρατικά στοιχεία» που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ σε αγορά όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 10, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna, επικαλούμενο αξιωματούχο.

«Δύο άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους σήμερα (17/11) τα ξημερώματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε επτά νεκρούς και οκτώ τραυματίες», επεσήμανε αξιωματούχος του νοσοκομείου Τζόντι-Σαπούρ στην Αχβάζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Μεταξύ των νεκρών είναι μία γυναίκα 45 ετών και δύο παιδιά ηλικίας 9 και 13 ετών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο δικαστικό αξιωματούχο της Χουζεστάν, τρεις δράστες έχουν συλληφθεί και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους. Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί έδωσε εντολή στις αρχές «να ενεργήσουν άμεσα, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους δράστες της επίθεσης και να τους παραδώσουν στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν».

«Συνωμοσία Ισραήλ και Δύσης για εμφύλιο» καταγγέλλει η Τεχεράνη

Τέσσερις ώρες αργότερα, στην Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματο όπλο εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Σκότωσαν έναν αξιωματικό της αστυνομίας καθώς και δύο παραστρατιωτικούς, ενώ επτά άλλα μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι νέες αυτές επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από την αρχή του κινήματος, σύμφωνα με τις αρχές.

Σήμερα η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ και τις δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών ότι συνωμοτούν για να ξεκινήσουν εμφύλιο πόλεμο στο Ιράν. «Διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας, το Ισραήλ και κάποιοι Δυτικοί πολιτικοί που σχεδιάζουν εμφύλιο πόλεμο, την καταστροφή και την αποσύνθεση του Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν είναι Λιβύη ή Σουδάν», υπογράμμισε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων έχει αγγίξει τους 348, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Harana, αν και τα στοιχεία είναι αδύνατο να επαληθευτούν.

Τα κυβερνητικά πρακτορεία ανέφεραν ότι οι δολοφονίες αποτελούν σημάδι ότι οι διαδηλώσεις μετατρέπονται σε ένοπλη εξέγερση, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την αστυνομία για απρόκλητη βία.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This