Ευρώπη-Βρετανία τα βρήκαν για το Brexit – Τα τέσσερα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας

Must Read

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, με τα δυο μέλη να είναι εξίσου ευχαριστημένα.

H Koμισιόν συνέστησε και επίσημα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ), το γνωστό σε όλους Brexit, συμπεριλαμβανομένου ενός αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρειο Ιρλανδία (το αποκαλούμενο “backstop”) και να εγκρίνει μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας Ε.Ε.- Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή προστατεύει πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. και αποφεύγει κάθε ρυθμιστικό και τελωνειακό έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Η κύρια αλλαγή έχει σχέση με τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, με την σημερινή βρετανική κυβέρνηση να επιλέγει ένα μοντέλο βασισμένο σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).

Παράλληλα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν νέο “μηχανισμό συναίνεσης”, ο οποίος θα δώσει στα μέλη της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας αποφασιστική φωνή για τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. στη Βόρειο Ιρλανδία.

Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν αμετάβλητα ως προς την ουσία, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

«Η ΣΑ περιέχει ασφάλεια δικαίου για τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, τη διακυβέρνηση, τα πρωτόκολλα για το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων διαχωρισμού», ξεκαθαρίζεται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πάντως, μετά την κατάληξη της συνάντησης έδειξε τη χαρά του στο Twitter, περιγράφοντας τη συμφωνία ως “καταπληκτική”, ενώ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε στον δικό του λογαριασμό: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία».

O Τζόνσον έγραψε ότι το Brexit θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενασχόληση με άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, η εγκληματικότητα και το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ο ίδιος, ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να προχωρήσει σε έξοδο απ’ την Ευρώπη, αφού δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή και θα αναγκαστεί να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, το οποίο συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.

Το κείμενο της συμφωνίας αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της Κομισιόν στο Twitter:

Τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους 

«Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Άντι Ρίνε, δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου… Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά. Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες –για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This