BRICS: Η εξουσία μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή

«Οι περιορισμοί και οι κυρώσεις δημιουργούν μια ευκαιρία για τις οικονομίες των BRICS»

Must Read

Ο ρόλος των BRICS στην παγκόσμια σκηνή αυξάνεται καθημερινά και πολλές χώρες έλκονται από στο οικονομικό μπλοκ λόγω των νέων λύσεων και της σταθερότητας που προσφέρει, πιστεύει η Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS, Πουρνίμα Ανάντ, που μίλησε αποκλειστικά στο RT.

Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών αποτελείται σήμερα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Το μπλοκ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με τις δυτικές οικονομίες σε παρακμή, πολλές χώρες, ακόμη και μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΟΣΑ, ενδιαφέρονται τώρα για τη σταθερότητα που έχουν να προσφέρουν οι BRICS, σημείωσε η Ανάντ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Τουρκία (μέλος του ΟΟΣΑ)  η οποία αυτή την περίοδο υποβάλλει αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Πολλές χώρες που είναι φιλικές προς τους BRICS εντάσσονται στο μπλοκ, είπε η Ανάντ, προσθέτοντας «Έτσι, αυτή είναι η στιγμή που η εξουσία μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή».

Η Πρόεδρος, ωστόσο, τόνισε ότι οι BRICS «δεν είναι ανταγωνιστής της δυτικής οικονομίας». Τα κράτη BRICS συνεργάζονται και έχουν κοινή προοπτική, γιατί «δεν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα άλλο μοντέλο της δυτικής οικονομίας και της δημοκρατικής διαδικασίας. Θέλουμε ένα νέο μοντέλο όπου όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες να αναπτυχθούν μαζί».

Η Anand υποστήριξε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν ολόκληρο τον πλανήτη προς τα συμφέροντά τους, εκμεταλλευόμενες τόσο τους ανθρώπινους όσο και τους φυσικούς πόρους άλλων χωρών και ηπείρων.

Στο δυτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ορισμένες χώρες «είναι πολύ υψηλά, ενώ άλλες πολύ χαμηλά και δεν έχουν ευκαιρία για την οικονομική τους ανάπτυξη», σημείωσε.

«Σήμερα, οι χώρες που αποτελούν τον ανατολικό κόσμο κατανοούν τι κάνει η Δύση και τι είναι καλό για αυτές», είπε ακόμαη Ανάντ.

Η Πρόεδρος του φόρουμ των BRICS τόνισε ότι ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια «πολύ «ανησυχητική κατάσταση, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και τις χώρες να αναζητούν λύσεις».

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία άρχισαν τη μετάβαση στη χρήση των τοπικών τους νομισμάτων στο εμπόριο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εντός του μπλοκ των BRICS.

Μιλώντας για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, είπε ότι οι περιορισμοί δημιουργούν μια ευκαιρία για τις οικονομίες των BRICS.

«Ήρθε ο καιρός για τους εταίρους και τις συμμαχίες BRICS να δημιουργήσουν καλή δομή… για να καταλάβουμε πού κινούμαστε, ποια συνεργασία απαιτείται και ποιες νέες διαστάσεις αναπτύσσονται με τη συμμετοχή νέων μελών», είπε η Ανάντ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This