Στη Συρία εκφόρτωσε το ιρανικό τάνκερ Lana που είχε κρατηθεί στην Ελλάδα

Θυμίζουμε ότι η κατάσχεση του φορτίου του από τις Αρχές στην Ελλάδα, ήταν η αφορμή για την ιρανική επίθεση σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο

Must Read

Το Lana, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν, παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή ένα φορτίο πετρελαίου στη Συρία, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως δώσει εντολή να κατασχεθεί στην Ελλάδα.

Η κατάσχεση από το Lana, πρώην Pegas, ώθησε τις ιρανικές δυνάμεις τον Μάιο να καταλάβουν δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο του Περσικού, τα οποία απελευθερώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου.

Τα δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης, έδειξαν ότι το Lana είχε αποδεσμεύσει το φορτίο περίπου 700.000 βαρελιών στο συριακό λιμάνι Μπανιάς, δήλωσε η Claire Jungman, επικεφαλής του προσωπικού της αμερικανικής ομάδας λόμπι, United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν μέσω πλοίων και δορυφορική παρακολούθηση.

Η Γιούνγκμαν είπε στο Reuters ότι οι αποστολές του Ιράν στη Δαμασκό «θεωρούνται ως τρόπος ενίσχυσης της περιφερειακής θέσης της χώρας και αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της στρατηγικής επιβίωσης του καθεστώτος».

Οι συριακές εισαγωγές από το Ιράν ποικίλλουν κάθε μήνα. Σύμφωνα με την ανάλυση της UANI, η Συρία έλαβε 1,39 εκατομμύρια βαρέλια σε αποστολές από το Ιράν τον Νοέμβριο, από 3,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Οκτώβριο και 3,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μισθώσει  ένα τάνκερ τον Απρίλιο για να δεσμεύσει το πετρέλαιο του Lana, το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Εύβοιας και συγκεκριμένα της Καρύστου.

Στη συνέχεια, το πετρέλαιο απομακρύνθηκε εν μέρει και τοποθετήθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy, το οποίο είχε ναυλωθεί από την Ουάσιγκτον και αναμενόταν να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφασίσει ότι το φορτίο έπρεπε να επιστραφεί στο Ιράν.

Για περισσότερους από δύο μήνες, το Lana παρέμεινε υπό κράτηση στα ανοιχτά της Εύβοιας. Ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά μετά από δικαστικές εντολές που επέτρεψαν την απελευθέρωσή του.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This