Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Όλαφ Σολτς: Άοσμο, άνευρο και φοβικό «ρομπότ»!

Ο καγκελάριος, που συμπληρώνει έναν χρόνο εξουσίας, κάνει τους Γερμανούς να αναπολούν την Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους να ανησυχούν

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στους Γερμανούς δεν αρέσουν οι εκπλήξεις. Γι’ αυτό, μετά τα 16 χρόνια της Μέρκελ στην Καγκελαρία, επέλεξαν τον Σολτς, έναν κλασικό Γερμανό πολιτικό: σοβαρός, ικανός και όχι ιδιαίτερα συναρπαστικός. Ο πρώην δήμαρχος Αμβούργου εξελέγη τον Σεπτέμβριο 2021 ακριβώς επειδή το στιλ του «κόπιαρε» αυτό της λιγομίλητης και πάντα «ζυγισμένης» Ανγκελα Μέρκελ.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οι Γερμανοί έδωσαν έμφαση στη σταθερότητα έναντι στο χάρισμα και το αποτέλεσμα ήταν να επιλέξουν «τον πιο βαρετό άνθρωπο», όπως τον περιέγραψε πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο. Ηδη αναπολούν τη Μέρκελ…

Ο Σολτς συμπληρώνει σήμερα έναν χρόνο στην Καγκελαρία. Από την υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας για συνασπισμό, σαν αύριο 7 Δεκεμβρίου 2021, άρχισε μια θητεία γεμάτη αρνητικές εκπλήξεις. Η Μέρκελ μαζί με το δαχτυλίδι παρέδωσε στον διάδοχό της και «βόμβες» που έσκασαν στα χέρια του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ρεκόρ πληθωρισμού, η ανεξέλεγκτη τροπή της ενεργειακής κρίσης, η κατάρρευση του Nord Stream 2, η κρίση στις σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας.

Μπροστά σε ένα σκηνικό που αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, ο Σολτς επέμεινε στην υποτονικότητά του. Αοσμος, άνευρος και αδύναμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε., «απαντά» πάντα ως Γερμανός πολιτικός κι όχι ως Ευρωπαίος. «Ντοπάρει» με επιδόματα και μέτρα ελάφρυνσης 100 δισ. ευρώ τη γερμανική οικονομία, ενισχύει με άλλα 100 δισ. τις ένοπλες δυνάμεις του, κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιράζοντας -ενδεχομένως και αντισυνταγματικά- 200 δισ. για ενεργειακή στήριξη, μπλοκάρει κάθε απόφαση εντός Ε.Ε. που δεν συμφέρει το Βερολίνο.

Η φωνή του καγκελαρίου σπάνια υψώνεται πάνω από την ένταση ενός μουρμουρητού. Στις ομιλίες του αποκοιμίζει το ακροατήριό του. Η στρυφνή έκφρασή του θυμίζει περισσότερο γιατρό με άσχημα νέα, παρά πολιτικό. Οι συνεντεύξεις Τύπου του είναι θανατηφόρα ανιαρές.

«Σόλτσοματ»

Οταν το καλοκαίρι δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα μπορούσε να δώσει κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες για ένα φλέγον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, η απάντηση του καγκελαρίου ήταν ένα άχρωμο «Ναι, θα μπορούσα» κι αυτό ήταν όλο! Το μηχανικό στιλ του τού έδωσε το παρατσούκλι «Σόλτσοματ», γιατί θυμίζει στον κόσμο περισσότερο ρομπότ. Οταν κάποια στιγμή του είπαν ότι η προσωπικότητά του μοιάζει ρομποτική, απάντησε ότι η φιλοδοξία του ήταν να γίνει καγκελάριος, όχι αρχηγός τσίρκου.

Ο υπερβολικά χαμηλών τόνων δικηγόρος μοιάζει σαν να αποφεύγει την εξουσία. «Εχουμε έναν καγκελάριο που αρνείται την ηγεσία. Λέει ότι θα ενεργήσει μόνο στο πλαίσιο των συμμαχιών μας, αλλά δεν κάνει καμία προσπάθεια να ηγηθεί αυτών των συμμαχιών» έχει σχολιάσει για τον Σολτς το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ξεκούνησε» κάπως τον Σολτς. Αλλαξε μεταπολεμικές θέσεις της Γερμανίας, επιχείρησε να χαράξει νέες κατευθύνσεις στην άμυνα, στο εμπόριο, στην ενέργεια, στην οικονομία. Μέχρι τώρα, όμως, ο διεθνής ρόλος του περιορίζεται σε Νο 2, πίσω από τον πολύ πιο δραστήριο Μακρόν.

Η στάση του κατάφερε να εκνευρίσει ταυτόχρονα Ε.Ε., Ρωσία, Κίνα, ακόμα και τις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε ξαφνικά μια ιστορική αλλαγή με ένα τεράστιο αμυντικό πακέτο της Γερμανίας, σκορπώντας ρίγη σε όσα κράτη υπέφεραν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σύμμαχοί του στην Ε.Ε. αναστατώθηκαν ακόμα χειρότερα όταν ο Σολτς ανακοίνωσε το θηριώδες ενεργειακό ταμείο για τη χώρα του, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί τα άλλα κράτη-μέλη. Αντί να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων για ολόκληρη την Ε.Ε., ο καγκελάριος φρόντισε να διασφαλίσει τη Γερμανία και τις γερμανικές επιχειρήσεις, ρουφώντας ουσιαστικά την ενέργεια απ’ όλο το μπλοκ. Ο,τι «κόβει» απέξω, το μοιράζει «μέσα».

Προσπάθησε ανεπιτυχώς να κοροϊδέψει εξίσου ΗΠΑ και Ρωσία

Στην προσπάθειά του να ικανοποιεί την Αμερική, αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί τη ροή του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία με κάθε τρόπο, μπήκε στο μάτι Ουάσινγκτον και Μόσχας. Η Αμερική δεν ήθελε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ο Nord Stream 2, αλλά η Γερμανία δεν είχε το κουράγιο ούτε να αγνοήσει τις ΗΠΑ ούτε να το «ξεκόψει» στη Μόσχα. Ετσι έφθασε στο σημείο γερμανική κυβερνητική Αρχή να παίρνει λεφτά από την Gazprom για να ολοκληρώσει τον ρωσικό αγωγό που ήταν υπό αμερικανικές κυρώσεις. Το Βερολίνο προσπάθησε ανεπιτυχώς να κοροϊδέψει και τις δύο πλευρές.

Η υπόλοιπη Ε.Ε. βρέθηκε στη μέση ενός καινούργιου τύπου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, αλλά ο Σολτς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί την Ε.Ε., ούτε να συνεργαστεί με τον Μακρόν, με αποτέλεσμα μια Ε.Ε. ευάλωτη, διχασμένη και υποχείριο των ΗΠΑ. Πέρα από τα παράπονα που εκφράζει ο Μακρόν, ο Σολτς δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες του. Ενδιαφέρεται κοντόφθαλμα μόνο να εξασφαλίσει αέριο στη χώρα του για τη φετινή χρονιά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην Καγκελαρία, ο Σολτς έγραψε χθες ένα άρθρο στο «Foreign Affairs», όπου προειδοποιεί για τη δημιουργία ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και τη διαίρεση του κόσμου σε μπλοκ. Επιθυμώντας προφανώς να μας καθησυχάσει, μας ενημέρωσε: «Οι Γερμανοί σκοπεύουν να γίνουν ο εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αυτό που περιμένουν από εμάς οι σύμμαχοί μας». Ακόμα μία προοπτική που περισσότερο τρομάζει παρά ηρεμεί την υπόλοιπη Ευρώπη. Ολος ο πλανήτης γνωρίζει τι σημαίνει να πιάνει στα χέρια της όπλα η Γερμανία…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1958 και από τον Δεκέμβριο 2021 είναι καγκελάριος της Γερμανίας. Οι λουθηρανοί γονείς του εργάζονταν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αμβούργου και εργάστηκε στη δικηγορική εταιρία Zimmermann, Scholz und Partner. Εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) από τα 17 του και από το 2009 έγινε αναπληρωτής αρχηγός. Ως φοιτητής επέκρινε το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το «ιμπεριαλιστικό». Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1998, ενώ το 2011 έγινε δήμαρχος Αμβούργου. Από το 2007-09 ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ. Από το 2018-21 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, εγκρίνοντας ένα πρωτοφανές πακέτο τόνωσης της οικονομίας 130 δισ. ευρώ στις αρχές τις πανδημίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Κινήσεις για δημιουργία κοινού μετώπου με τη Ρωσία!

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πότε θα λήξει ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία....

Αυτή είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη

Το μικρό πριγκιπάτο που είναι γνωστό ως «παιδική χαρά των δισεκατομμυριούχων» είναι η χώρα...

Σύσταση από τις Βρυξέλλες για αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ακόμη και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν αντιληφθεί ότι οι διαδοχικές κρίσεις και η...

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% στην Ισπανία

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά...

Γαλλία: Μαζικό «όχι» για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Στους δρόμους κατέβηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι και σε άλλες...

Μπροστά στις κάμερες ξεφτίλισε νομάρχη ο Ερντογάν

Ξεκίνησε τις προεκλογικές μαγκιές ο Ταγίπ Ερντογάν και στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να...

Έπαθε κρίση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν έμαθε ότι χάθηκαν τα σκυλάκια του

Οι σπαρακτικές εικόνες με έναν άνδρα να κλαίει με λυγμούς στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης...

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι οι ΗΠΑ διατηρούσαν βιοεργαστήρια στην Ουκρανία με σκοπό την κατασκευή...

Μπορεί το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ να έχει μεν επιβεβαιώσει την ύπαρξη 46 εργαστηρίων...

Ουκρανικά μοντέλα διοίκησης

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντίνος Κεφαλάς είναι διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Η.Β., και τ....

Νέα αήθης επίθεση του Ερντογάν στον Μακρόν

Nέα δριμεία επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν με αιχμές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο...

Σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία για το μήνυμα Ζελένσκι στο Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Σαν...

Το Φεστιβάλ του Σανρέμο αποτελεί μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που στην Ιταλία σπάει ρεκόρ τηλεθέασης,...

Μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Τουρκία επιχειρεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων...

Το Politico προειδοποιεί ότι η Ευρώπη ξεμένει από φάρμακα!

Με τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην Ευρώπη ασχολείται το Politico, αναφέροντας μάλιστα...

Βρυξέλλες: Μαχαιροβγάλτης τραυμάτισε τρεις σε σταθμό του μετρό

Επίθεση με μαχαίρι έλαβε χώρα νωρίτερα στο σταθμό μετρό στην καρδιά των Βρυξελλών, με...

Για «εθνοκάθαρση» κατήγγειλε η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Για «εθνοκάθαρση» κατηγόρησε η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, έχοντας αποκλείσει...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM