Εξέλιξη-βόμβα: Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν κατά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης!

«Η εξέλιξη αυτή μπορεί να λύσει αυτόματα τα χέρια της Ελλάδας»

Must Read

Την Κυριακή, πέντε δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστικό Τμήμα του Εφετείου Τρίπολης, κατά της συμφωνίας εξερεύνησης πετρελαίου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράνομη».

Σύμφωνα με την έφεση, οι δικηγόροι εξήγησαν ότι η GNU, με επικεφαλής τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, «δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες. Η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο συνεννόησης (MoU), αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία πετρελαίου», σημείωσαν.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η συμφωνία «παραβιάζει πολλές πτυχές του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα».

Επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία «παραβίασε τη νομοθεσία του Κρατικού Γραφείου Ελέγχου όσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων πόρων. Καθώς και το νόμο περί κρατικών οικονομικών του 2008 σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών πόρων».

«Η συμφωνία παραβιάζει επίσης τον νόμο αριθ. 69 του 1970 για τον περιορισμό της δραστηριότητας εισαγωγής, πώλησης και διανομής πετρελαιοειδών στην NOC. Εκτός από την παραβίαση της συμφωνίας της αρχής της σταδιακής νομοθεσίας», σημείωσαν.

Τον περασμένο μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα έρθουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.

«Μπορεί να λύσει τα χέρια της Ελλάδας»

Σύμφωνα με τον Οθωμανολόγο–Νομικό Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο, ο οποίος μίλησε σχετικά στο Open, «η εξέλιξη αυτή μπορεί να λύσει αυτόματα τα χέρια της Ελλάδας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών με έννομο συμφέρον, που θα επιδίωκαν την ακύρωση του μνημονίου».

Και πρόσθεσε:

«Το μνημόνιο εκ προοιμίου δεν θεωρείται άκυρο, παρά μόνο ακυρώσιμο, μόνο εάν προσφύγει κάποιος, όπως εν προκειμένω οι Λίβυοι δικηγόροι, τότε μπορεί να ακυρωθεί. Η προσφυγή έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένεται προσδιορισμός δικασίμου και έκδοση απόφασης. Εάν ακυρωθεί δια της δικαστικής οδού, η Τουρκία θεωρητικά μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη, για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη πως όταν υπέγραφε ήταν καλόπιστη και δεν ανέμενε ακύρωση».




Η ΕΕ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών (της Ελλάδας) και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ελληνικό Yπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη, «ιδιαίτερα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του GNU και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Αιγυπτιοελληνική δήλωση προσέθεσε ότι η Ελλάδα «κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Η Λιβύη, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και μέλος του ΟΠΕΚ, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

*με πληροφορίες από libyareview

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This