Πολεμική κραυγή Τσαβούσογλου: «Αν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Μια νύχτα ξαφνικά»

Παραλήρημα και νέα αμφισβήτηση των νησιών του Αιγαίου: «Είτε η Ελλάδα υποχωρεί και τηρεί αυτές τις συμφωνίες, είτε κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

Must Read

Ερωτώμενος από Τούρκους δημοσιογράφους για τις πρόσφατες ελληνικές ασκήσεις που έγιναν σε νησιά του Αιγαίου που η Άγκυρα θεωρεί πως πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθούν», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας, ανεβάζοντας για μια ακόμη φορά το «θερμόμετρο» της έντασης.




Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτά τα νησιά στα οποία αναφερόμαστε και κάποια άλλα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα από τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού το 1947 με έναν όρο: η Ελλάδα δεν μπορεί να τα εξοπλίσει. Ο λόγος; Γιατί το όνομα αυτής της συμφωνίας ήταν κάποτε Συνθήκη Ειρήνης και επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει όπλα σε αυτά τα μέρη. Τώρα η Ελλάδα παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συμφωνίες. Με άλλα λόγια, παραβιάζει τη συμφωνία. Εναντίον ποιου το κάνει; Το κάνει εναντίον της Τουρκίας. Δηλαδή η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα εκείνη που δεν θέλει ειρήνη. Γιατί παραβιάζει τις Συνθήκες Ειρήνης. Φυσικά, όταν εξετάζουμε τις απαντήσεις τους, μετά την αποστολή των επιχειρημάτων μας, βλέπουμε ότι πρόκειται απολύτως για πολιτική δημαγωγία. Επειδή η αδικία σήμερα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, έτσι στο τέλος της ημέρας σε αυτές τις επιστολές που στείλαμε, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του καθεστώτος αυτών των νησιών, του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και της κυριαρχίας και αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτήν την παραβίαση, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, η οποία παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις σε αυτά τα νησιά. Είτε η Ελλάδα υποχωρεί και τηρεί αυτές τις συμφωνίες, είτε κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρός μας είπε “μια νύχτα ξαφνικά”. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε παθητικά αναίσθητοι μπροστά σε αυτές τις απειλές εναντίον μας. Η Ελλάδα που δεν θέλει ειρήνη εδώ και δεν συμμορφώνεται με το σύμφωνο, δεν συμμορφώνεται με δύο συμφωνίες. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντί τους. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα τόσο σε νομικό επίπεδο μέσω των διεθνών οργανισμών, ιδίως στον ΟΗΕ, όσο και στο πεδίο της μάχης. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οπότε η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες, οπότε αν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Μια νύχτα ξαφνικά».




Το πολεμικό παραλήρημα του Τούρκου ΥΠΕΞ ήταν χωρίς σταματημό:

«Η ένταση με την Ελλάδα είχε ξεκινήσει πριν έρθουμε εμείς στην εξουσία. Μετά την κρίση των Ιμίων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξεκίνησαν διερευνητικές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση τότε για να λύσουν αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Όταν ήρθαμε στην εξουσία, το συνεχίσαμε γιατί το βρήκαμε πολύ χρήσιμο. Για λίγο αυτό ανεστάλη από την Ελλάδα λόγω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και μετά τις ξεκινήσαμε ξανά. Τώρα τις ονομάζουμε ‘συμβουλευτικές συνομιλίες’ και όχι διερευνητικές επαφές. Γιατί τα προβλήματα είναι ήδη ξεκάθαρα, τα επίμαχα ζητήματα είναι ξεκάθαρα.

Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού. Αλλά σε αυτές τις συνομιλίες, η Ελλάδα λέει ότι δεν θέλει καθόλου να διαπραγματευτεί ούτε αυτά ούτε άλλα θέματα, ειδικά το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Αν αυτό δεν μπορεί να λυθεί με διάλογο, πώς μπορεί να λυθεί; Λέτε για Διεθνές Δίκαιο, μπορείτε να πάτε στο διεθνές δικαστήριο, μπορείτε να πάτε στη δικαιοσύνη, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο. Είστε ειδικός στο διεθνές δίκαιο, γνωρίζετε αυτά τα θέματα πολύ καλύτερα και είπε να φέρουμε αυτή τη πρόταση εδώ προς συζήτηση. Αλλά η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την πρόταση, η Ελλάδα διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και τώρα δεν προσεγγίζει καν το διάλογο. Λέμε ας πάμε σε δύο διεθνή δικαστήρια. Λοιπόν, η Ελλάδα είναι αυτή που συνεχίζει την ένταση. Δεν είμαστε εμείς που ξεκινήσαμε την ένταση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε. Θέλουμε αυτά να επιλυθούν με διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σας ευχαριστώ θερμά για τις απόψεις σας, συμφωνώ μαζί σας, αλλά ήθελα να σας δώσω επιπλέον πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση ως φίλος».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This