Ο Τζόνσον και η «μητέρα όλων των μαχών»! Ψάχνει 318 «ΝΑΙ» για το Brexit

Must Read

Ο Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του με την Ε.Ε. για το Brexit, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλήθεια των αριθμών που θα κρίνουν όχι μόνο την πορεία της Βρετανίας, αλλά και το πολιτικό μέλλον του.

O Βρετανός πρωθυπουργός στο σημερινό «Σούπερ Σάββατο», όπως το χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος, της Βουλής των Κοινοτήτων αναζητά την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του. Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως επιτάσσει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο από τους βουλευτές, ανάμεσά τους και 21 αντάρτες του δικού του στρατοπέδου.

Ο Τζόνσον δεν διαθέτει πλέον παρά 288 βουλευτές στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, τη στιγμή που χρειάζεται 318 ψήφους για να επικυρώσει τη συμφωνία του. Εάν κερδίσει θα περάσει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υλοποίησε το Brexit, για καλό ή για κακό. Εάν χάσει, θα αντιμετωπίσει την ταπείνωση ότι απέτυχε στον στόχο με τον οποίο εναγκαλίστηκε με τόσο πάθος.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνέλθει το Σάββατο, στις 09.30 τοπική ώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει εισηγητική δήλωση, θα ακολουθήσει 90λεπτη συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία. Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν τη σημαντικότερη γεωπολιτική κίνηση στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιούν πορεία προς το Ουέστμινστερ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP, 10 έδρες), και έως σήμερα σύμμαχος των Τόρις, επιμένει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους 28 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος να κάνουν το ίδιο. Χωρίς τις ψήφους του DUP, ο Τζόνσον θα χρειαστεί τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον εννέα Εργατικοί θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ διαρροές μπορεί να υπάρξουν και από τους Φιλελευθέρους. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέρκοου, θα έχει την αποφασιστική ψήφο. Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα, ο πρόεδρος θα επιδιώξει να διατηρήσει ανοικτό προς συζήτηση το θέμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This