Τώρα θα φανούν τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών! Γιατί απειλεί ο ηγέτης του VMRO;

Must Read

Για ακόμα μια φορά αναμένεται να κλυδωνιστεί η χώρα μας εξαιτίας των βόρειων γειτόνων. Η παραίτηση Ζάεφ από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας φαίνεται πως θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα…

Το βέτο του Μακρόν, που μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια, δεν επέφερε μόνο πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα, αλλά αποκάλυψε και τα προβλήματα της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών.

Αμέσως μετά την προαναγγελία της παραίτησης Ζάεφ, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «VMRO-DPMNE», Χριστιάν Μικόσκι, έσπευσε να θέσει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος, αμφισβητώντας ξεκάθαρα τον γεωγραφικό προσδιορισμό της ονομασίας.

«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία στην ιστορία που να αποτελεί μονόδρομο», δήλωσε.«Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στους ανθρώπους είναι πως θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αλλάξω τις εξελίξεις. Για μένα, πάντα ήταν και πάντα θα παραμείνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου του 2020, όμως όλα δείχνουν πως πιθανότατα θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι «θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ» και τόνισε ότι οι πολίτες στις κάλπες θα αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα, αν θα συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή αν θα επιστρέψει στον απομονωτισμό του εθνικισμού και των διαιρέσεων.

«ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΟΛΑ! ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ!

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς με βάση το Σύνταγμα η προεκλογική περίοδος κρατάει τρεις μήνες.

Έτσι, ως είθισται προεκλογικά, παγώνουν σχεδόν όλες οι διαδικασίες, το οποίον σημαίνει ότι και η υλοποίηση της Συμφωνίας σε κρίσιμα σημεία (π.χ. εμπορικά σήματα, βιβλία κ.λπ.) στην ουσία θα παγώσει τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του ενθαρρύνει τις δύο χώρες «να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων, που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους» και «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Όσο για την εφαρμογή της συμφωνίας, λόγο έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά πως παρότι δεν του αρέσει, είναι υποχρεωμένος να τη σεβαστεί.  «…Να επαναλάβω, όμως, αυτό το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές: Από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε…».

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη για το αμετάβλητο των αλλαγών του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς να δεσμεύει τη γειτονική χώρα να είναι αμετάβλητες οι αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμά της, δηλαδή να μην δύνανται να αλλάζουν ανάλογα με τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διαμορφώνονται…

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό είναι ένα σημείο που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα…

ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ

Στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε σήμερα με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών και την αναξιοπιστία της ΕΕ» αναφέρει.

Ακολούθως στρέφει τα πυρά στη ΝΔ αναφέροντας: «Μετά την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This