Λαβρόφ Vs Μπάιντεν: «Oι ΗΠΑ θέλουν το ’τέλος της ιστορίας’»!

«Δεν πρόκειται να τρέξουμε πίσω από τη Δύση», διεμήνυσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Must Read

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική που αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση του «τέλους της ιστορίας», αναφερόμενος στο βιβλίο με τίτλο «The End of History and the Last Man»* του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα.

«Αν κοιτάξετε τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπάιντεν, θέλουν ακριβώς αυτό. Θέλουν το τέλος της ιστορίας να γίνει όχι μόνο στα έργα πολιτικών αναλυτών και πολιτικών επιστημόνων, αλλά και στην πραγματική ζωή», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους και ηγέτες των ρωσικών ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι οι ενέργειες που έγιναν σε παγκόσμια κλίμακα για τη λήψη μιας «αντιρωσικής στάσης», οι οποίες είπε ότι έχουν υποκινηθεί από τις ΗΠΑ, αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εδραιώσει το «τέλος της ιστορίας».

«Όλα όσα βλέπουμε τώρα στην Ευρώπη με την ευρεία έννοιά τους, όλα όσα βλέπουμε σε άλλες ηπείρους, όπου οι Αμερικανοί αγγελιοφόροι απαιτούν από κάθε κράτος να λάβει αντιρωσική θέση, να συμφωνήσει με τις κυρώσεις και να μην επικοινωνεί με Ρώσους εκπροσώπους, είναι όλα αντανάκλαση της ίδιας προσπάθειας να εδραιωθεί το τέλος της ιστορίας, να εδραιωθεί η οριστική, αμετάκλητη κυριαρχία αυτού του ίδιου ‘χρυσού δισεκατομμυρίου’ (το λεγόμενο μοντέλο της Δύσης)», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε αργότερα ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να «τερματίσει την ιστορία» θα αποτύχουν όπως και οι προηγούμενες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, από μία ή περισσότερες δυνάμεις να «υπαγορεύσουν τα πάντα».

«Η πορεία της ιστορίας δεν μπορεί να σταματήσει, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ τέλος στην ιστορία, γιατί η ανθρωπότητα έχει ήδη περάσει από προσπάθειες να την υποτάξει πολλές φορές από τη μία ή την άλλη δύναμη που σκοπεύει να υπαγορεύσει τα πάντα σε όλους», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος είπε επίσης, ότι οι ευκαιρίες της Δύσης να «κατευθύνει την παγκόσμια οικονομία όπως θέλει» θα μειωθούν, προσθέτοντας ότι η Δύση θα πρέπει «να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανεξάρτητα από τη θέλησή της».

«Δεν πρόκειται να τρέξουμε πίσω από τη Δύση… Διέκοψαν σχεδόν όλες τις σχέσεις… Θα επικεντρωθούμε σε αυτούς που δεν μας απογοήτευσαν ποτέ και με τους οποίους πετύχαμε πολύ δύσκολους συμβιβασμούς χωρίς καμία εξαπάτηση. … Με τη Δύση όλα είναι ακριβώς το αντίθετο», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι η ιστορική διαδικασία έχει ήδη εκδώσει την ετυμηγορία. Ναι, θα είναι μια μακρά ιστορική εποχή εγκαθίδρυσης μιας γνήσιας πολυπολικότητας. Η Δύση θα προβάλει σοβαρή αντίσταση. Μπορούμε ήδη να το δούμε. Οι δυτικοί συνάδελφοί μας απαιτούν από τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλες τις ηπείρους να ενταχθούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να διακόψουν τις επαφές με τη Ρωσία. Αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες. Εκτός από τις ψήφους σε έναν αριθμό διεθνών οργανισμών, που επιτεύχθηκαν με ανέντιμα μέσα, αυτές οι μάταιες προσπάθειες των δυτικών συναδέλφων μας δεν μπόρεσαν να λάβουν καμία απτή μορφή».

Για να καταλήξει: «Το σύνθημά μας είναι η ισορροπία συμφερόντων. Αυτή η ισορροπία είναι ο πυρήνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι η μόνη προσέγγιση που έχει προοπτικές στις διεθνείς υποθέσεις».

*Το βιβλίο του Φουκουγιάμα του 1992 The End of History and the Last Man, στο οποίο αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι η ιστορία πρέπει να θεωρείται ως μια εξελικτική διαδικασία και ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η τελική μορφή διακυβέρνησης για όλα τα έθνη στο τέλος αυτής της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This