Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

«Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στο χρονοδιάγραμμα Τζόνσον – Αναβολή του Brexit για του… χρόνου μελετά ο Τούσκ

Με ψήφους 329 υπέρ και 299 κατά, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης (Brexit) κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία για το Brexit λαμβάνει υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, λίγη ώρα αργότερα η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνηση Τζόνσον, με ψήφους 322 κατά και 308 ψήφισαν υπέρ. Έτσι, τώρα ο Ντόναλντ Τουσκ μελετάει την αναβολή του Βrexit μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020. Ήδη, όμως, ενημέρωσε πως θα δεχτεί παράταση μόνο για λίγες μέρες και έτσι τώρα όλα είναι στον αέρα! Χαμός…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί πύρρειο νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε απειλήσει με εκλογές στην περίπτωση που έχανε σε αυτήν.

Λίγα λεπτά μετά τα αποτελέσματα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη συμφωνία που είχε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αυτή εγκρίθηκε.

Επανέλαβε ότι δεν θέλει παράταση στη διαδικασία και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ μέχρι να αποφασίσουν αν θα δοθεί ή όχι στη Βρετανία περισσότερος χρόνος για την αποχώρηση.

Μετά από όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκίνησε επαφές με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Το επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, μέσω ενός tweet:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣΚ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Στη συνέχεια ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του Τουσκ για πρόταση στους 27 της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση του Brexit.

«Στον απόηχο της απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης, και προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στην ΕΕ27 να αποδεχθεί το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση», ανέφερε ο κ. Τουσκ μέσω Twitter.

Όπως πρόσθεσε, θα προτείνει μια γραπτή διαδικασία. Και το σίριαλ συνεχίζεται…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ