Συναγερμός από την έξαρση κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα – Γερμανική πρόταση για «παρατηρητήριο παραλλαγών» κορωνοϊού στα αεροδρόμια της Ε.Ε.

Ιταλία και Ισπανία έχουν ξεκινήσει τον υποχρεωτικό έλεγχο των επιβατών που φτάνουν αεροπορικώς από Κίνα

Must Read

Η έξαρση της Covid-19 στην Κίνα φανερώνει ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού κάθε άλλο παρά υποχωρεί, προκαλώντας ανησυχία για νέο κύμα κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αρκετές χώρες ήδη να λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Όσον αφορά τα της Ευρώπης, η Γερμανία ζητά να εισαχθούν «παρατηρητήρια παραλλαγών» κορωνοϊού στα αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Καρλ Λάουτερμπαχ, να ζητά ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στην είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα. Ο ίδιος δήλωσε, πάντως, πως το υποχρεωτικό τεστ Covid-19 «δεν είναι ακόμη απαραίτητο» στα αεροδρόμια, με αφορμή το γεγονός ότι η Ιταλία και η Ισπανία ήδη το εφαρμόζουν.

«Οι τρέχουσες παραλλαγές είναι γνωστές», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να προετοιμαστούν για την στενή παρακολούθηση τυχόν νέων παραλλαγών. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες από την Κίνα και προκειμένου να αναγνωρίσουμε νέες επικίνδυνες παραλλαγές εγκαίρως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι σημαντικό η Ευρώπη να απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, μια ευρωπαϊκή λύση είναι απαραίτητη. Γνωρίζω ότι στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει ξεκινήσει ο υποχρεωτικός έλεγχος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αργότερα απόψε θα έχει για το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε διαφορετική «γραμμή» εκφράστηκε πάντως ήδη η βαυαρική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας, Κλάους Χόλετσεκ, να προκρίνει την άμεση αντίδραση της Γερμανίας. «Ο πολύ υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 που αναφέρθηκε στην Κίνα, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων απομόνωσης στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού», δήλωσε ο υπουργός και με επιστολή του προς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ζήτησε το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου 2023.

Ελλειπή στοιχεία και «πλεονάζουσα θνησιμότητα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 στην Κίνα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Οι μολύνσεις από Covid-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την απότομη άρση της πολιτικής της «μηδενικής Covid», συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό στον πληθυσμό της. Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ Covid-19 για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για την κατάσταση της Covid-19 στο έδαφος της Κίνας, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα που ανάρτησε την Πέμπτη στο Twitter.

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου άρχισε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για τον ακριβή αριθμό των νεκρών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα δεδομένα παραμένουν ελλιπή, οι καταμετρήσεις αποκλίνουν, με τους ειδικούς να συμφωνούν γενικά ότι η SARS-CoV-2 σκότωσε πολύ περισσότερους απ’ ό,τι δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί.

Τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ κάνουν λόγο για 6,5 εκατομμύρια θανάτους μέχρι σήμερα. Όμως ομάδες ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ καθώς και του Τύπου, όπως, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως στην πραγματικότητα, ο αριθμός των θανάτων «βρίσκεται μεταξύ των 18 και των 20 εκατομμυρίων» κι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί «πιθανόν είναι υποτιμημένοι», όπως αναφέρει σχετικά ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό του περιοδικού «The Economist», στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στη λεγόμενη «πλεονάζουσα θνησιμότητα», που ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στον παρατηρούμενο αριθμό θανάτων και τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία. Η πλεονάζουσα θνησιμότητα συμπεριλαμβάνει τόσο τους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός, όσο και αυτούς που προκλήθηκαν από έμμεσες αιτίες.

Η Ινδία είναι η χώρα που συνέβαλε περισσότερο στην πλεονάζουσα θνησιμότητα, που έφθασε τα 4,74 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο υπολογισμού, η μεθοδολογία του οποίου όμως αμφισβητείται έντονα από το Νέο Δελχί. Ακολουθεί η Ρωσία με 1,03 εκατ. θανάτους, όμως είναι η Λατινική Αμερική η περιοχή όπου το μοντέλο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον αναμενόμενο αριθμό θανάτων (με βάση τον μέσο όρο προηγούμενων ετών) και τον εκτιμώμενο πραγματικό αριθμό θανάτων. Στο Περού, για παράδειγμα, η πλεονάζουσα θνησιμότητα είναι διπλάσια από ό,τι σε φυσιολογικές περιόδους.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παραμένει ένα εξαιρετικά «λεπτό» ζήτημα, καθώς σε κάποιες χώρες υποτιμήθηκε, παρουσιάστηκε πολύ μικρότερος απ’ ό,τι ήταν σε άλλες, ειδικά στις αρχές της πανδημίας, ενώ υπήρξαν και χώρες όπου τα σχετικά δεδομένα ήταν από αποσπασματικά έως και ανύπαρκτα. «Για σχεδόν τις μισές χώρες του κόσμου, η παρακολούθηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας δεν είναι δυνατή με τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα», τόνιζαν ερευνητές του ΠΟΥ σε άρθρο τους στο περιοδικό «Nature».

Στην Αφρική, ειδικά, μηνιαία δεδομένα για τα αίτια των θανάτων δεν μπορούν να βρεθούν παρά για έξι χώρες από τις συνολικά 47. Το να αποδοθεί κάποιος θάνατος στην Covid-19 είναι δύσκολη υπόθεση. «Όταν ο θάνατος επέρχεται μέσα σε νοσοκομείο ανεπτυγμένης χώρας, όπου η διάγνωση της είχε γίνει ήδη, είναι εφικτό να αποδοθεί -ή όχι- στον ιό» όμως εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε γηροκομεία, οι γιατροί «γενικά δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να καταλήξουν σε συμπέρασμα», υπογραμμίζει ο Αντουάν Φλαό.

Πολύ πιθανό ένα νέο βαρύ τίμημα για την Κίνα

Σύμφωνα με το Institute for Health Metrics and Evaluation με έδρα το Σιάτλ, που έκανε στα μέσα του μήνα εκτιμήσεις για την εξέλιξη της θνητότητας, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 στην Κίνα ενδέχεται να φθάσει τους περίπου 300.000 την 1η Απριλίου και να ξεπεράσει το εκατομμύριο μέσα στο 2023.

Στη χώρα αυτή μεγάλος αριθμός ανθρώπων ουδέποτε ανοσοποιήθηκε λόγω της πολιτικής «zero Covid», μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ, όπου πέθαναν 10.000 άνθρωποι τους πρώτους μήνες του κύματος της Όμικρον, προμηνύεται υψηλό δείκτη θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές διευκρίνισαν πως μόνο οι θάνατοι που οφείλονταν άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19 καταμετρώνται πλέον. Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους θα υποτιμηθεί.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστα δεδομένα, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε μπροστά από τον ιό», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μόκνταντ, καθηγητής ειδικευμένος στη συγκέντρωση και την αποτίμηση δεδομένων για τη δημόσια υγεία στο (IHME). Η γνώση του απολογισμού των θυμάτων επιτρέπει να χαράσσονται κατευθύνσεις για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη δημόσια υγεία.

«Για να βγούμε από αυτή την κρίση, ο κόσμος πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί τη θνησιμότητα και τη θνητότητα με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα», υπογραμμίζουν με τη σειρά τους ειδικοί του ΠOY.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This