Παράταση αγωνίας για τον Ασάνζ

Σε σχεδόν 8 μήνες η τελική απόφαση για την έκδοση στις ΗΠΑ

Must Read

Ακόμα 8 μήνες παρατείνεται η αγωνία του Τζούλιαν Ασάνζ, όσον αφορά το ζήτημα της έκδοσής του στις ΗΠΑ από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο 47χρονος δημοσιογράφος είναι τόσο εξασθενημένος που δεν μπόρεσε να παραστεί στο βρετανικό δικαστήριο κι έτσι παρακολούθησε την σημερινή ακροαματική διαδικασία μέσω βίντεο από τη φυλακή.

Το δικαστήριο συνεδρίασε για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με την έκδοση ή μη του Ασάνζ και κατέληξε πως η συζήτηση για το θέμα θα εκκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 και θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Το πρώτο βήμα έγινε υπέρ των ΗΠΑ

Το «πράσινο φως» για την έκδοσή του, ωστόσο, έχει «ανάψει» ήδη, αφού χθες  υπέγραψε το σχετικό αμερικάνικο αίτημα ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, εκτίοντας την ποινή 50 εβδομάδων που του επιβλήθηκε, επειδή είχε παραβιάσει την εγγύησή του το 2012, καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου και κρύφτηκε, για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες περί βιασμού.

Ο Μπεν Μπράντον, δικηγόρος της αμερικάνικης πλευράς, παρέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται και τόνισε πως ο Ασάνζ παραβίασε τον κωδικό του αμερικανικού συστήματος άμυνας. Ο Αυστραλός δημοσιογράφος το αρνείται βέβαια, απαντώντας πως δεν παραβίασε κανέναν απολύτως κωδικό.

Ο Ασάνζ έχει καταφέρει να έχει τρομερούς πολέμιους, αλλά και σπουδαίους υποστηρικτές. Δεκάδες από αυτούς βρέθηκαν σήμερα έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, όπου διαδήλωσαν ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιταχθεί στις ΗΠΑ και να μην εκδώσει τον 47χρονο, ο οποίος το μόνο που έκανε – όπως ανέφεραν – ήταν να ρίξει φως στις παράνομες δραστηριότητες των Αμερικανών ανά τον κόσμο.

Κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τους πληροφοριοδότες

Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγγείλουν κατηγορίες στον Ασάνζ βάσει του νόμου του 1971 περί κατασκοπίας, για τη δημοσιοποίηση και διαρροή απόρρητων μυστικών (ή/και διπλωματικών) εγγράφων που, όπως αναφέρουν, έθεσαν σε κίνδυνο πληροφοριοδότες, που παρείχαν ανώνυμες πληροφορίες στη χώρα και τις συμμαχικές δυνάμεις της σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ απαντά δηλώνοντας πως είναι δημοσιογράφος και το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Η επόμενη δίκη θα γίνει τον Οκτώβριο και οι δικηγόροι του επιχειρούν να εγκριθεί εγγύηση, ώστε να βγει από τη φυλακή έως τότε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This