Νέα διεθνής μελέτη δείχνει πως ο κορωνοϊός αυξάνει 23 φορές τον κίνδυνο πνευμονίας στην εγκυμοσύνη

Τι δείχνει νέα ανάλυση δεδομένων από χιλιάδες εγκύους σε 12 χώρες για τους κινδύνους που ελλοχεύει ο κορωνοϊός

Must Read

Τον κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες που νοσούν από κορωνοϊό και τα αγέννητα μωρά τους, αποτυπώνει νέα διεθνής μελέτη.

Η μελέτη βασίζεται στη συνδυασμένη ανάλυση των δεδομένων από 12 προγενέστερες που διεξήχθησαν σε ισάριθμες χώρες. Συνολικά συμμετείχαν 13.136 γυναίκες που έμειναν έγκυες στη διάρκεια της πανδημίας. Οι 1.942 εξ αυτών είχαν θετικά αποτελέσματα στον μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις εκβάσεις των εγκύων που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός με εκείνες των γυναικών που δεν μολύνθηκαν. Όπως διαπίστωσαν, οι έγκυες είχαν:

  • 23,46 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πνευμονία
  • 15,23 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση
  • 3,81 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν εισαγωγή στην εντατική7,68 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους

Επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Συνολικά, οι έγκυες που νόσησαν είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να χρειασθούν οποιαδήποτε επείγουσα φροντίδα. Ο κορωνοϊός αύξανε σημαντικά και τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών της κυήσεως. Ειδικότερα, οι έγκυες ασθενείς διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θρομβώσεως. Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

  • Αιμορραγία
  • Ρήξη του πλακούντα
  • Υπερτασικά επεισόδια της κυήσεως
  • Πρόωρο τοκετό

Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με χαμηλό βάρος (κάτω από 2.500 γραμμάρια) Στο σύνολο των μελετών, το 3% των εγκύων με COVID-19 χρειάσθηκαν εισαγωγή στην εντατική – ποσοστό πολλαπλάσιο απ’ ό,τι των εγκύων που δεν νόσησαν από τον επικίνδυνο ιό.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη αυξάνει τους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό, είτε μιλάμε για τα προηγμένα κράτη, είτε για τα αναπτυσσόμενα» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Emily Smith, επίκουρη καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον.

Ο εμβολιασμός

Τα καλά νέα, πρόσθεσε, είναι πως ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους αυτούς. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει όλες οι έγκυες να κάνουν τις απαιτούμενες δόσεις, όπως τις συνιστούν οι αρμόδιες Αρχές.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Global Health. Οι χώρες όπου διεξήχθησαν οι επιμέρους μελέτες ήταν οι ΗΠΑ, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Νότιος Αφρική, Γκάνα, Κίνα, Κένυα, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τουρκία και Ουγκάντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This