Με τη «φλόγα» της ελπίδας μέσα τους ακόμα αναμμένη ζουν σε ποσοστό 40% οι συγγενείς των αγνοουμένων της Κύπρου, που εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι μπορεί και να είναι ακόμα ζωντανοί.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησε από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019, η Επιτροπή για τους Αγνοούμενους των γεγονότων των ετών ’63-’64 και ’74 στην Κύπρο (η λεγόμενη ΔΕΑ) σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το πώς ζουν οι οικείοι των αγνοουμένων όλα αυτά τα χρόνια, βασίστηκαν σε μαρτυρίες 170 συγγενών τους και από τις δύο κοινότητες, νούμερο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα απ’ το σύνολο των 934 οικογενειών, που αναμένουν ακόμα μιαν απάντηση.
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε, το 91% των συμμετεχόντων απαιτεί να βρεθούν και να επιστραφούν οι σοροί των αγνοουμένων, προκειμένου να ενταφιαστούν. Ωστόσο, το 40% των συγγενών δεν είναι βέβαιοι για το τι έχει συμβεί. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι οι αγνοούμενοι αγαπημένοι τους μπορεί να βρίσκονται ακόμη εν ζωή και να διαβιούν κάπου αλλού.
Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα τονίζουν ότι το κυπριακό κράτος πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με το ζήτημα.
Το 60% των συγγενών ζητά από τις αρχές να κάνουν δημόσιες εκκλήσεις για συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν ανοιχτές υποθέσεις, ώστε να μη χαθούν πληροφορίες ζωτικής σημασίας, ενώ το 57% εκφράζει την ανάγκη του για μεγαλύτερη αναγνώριση από τους πολιτικούς ηγέτες του συνεχούς αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων, προκειμένου να βρεθεί η τοποθεσία όπου αυτοί βρίσκονται.
Ψυχολογικές και οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της εισβολής
Τα μέλη των οικογενειών των αγνοούμενων αναφέρθηκαν, ακόμα, στις ψυχολογικές, αλλά και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των γεγονότων.
Ειδικότερα, το 53% παραδέχθηκε ότι υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της τραγικότητας μιας ζωής ανάμεσα στην ελπίδα και την απόγνωση, ενώ το 29% έκανε λόγο και για οικονομικές ή δυσκολίες διαχείρισης καταστάσεων.
Όπως αποκάλυψε η έρευνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους να δοθεί από το κράτος μεγαλύτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους γονείς και τις γυναίκες των αγνοουμένων. Μάλιστα, τόσο η ΔΕΑ όσο και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισημαίνουν την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των 748 οικογενειών των Ελληνοκυπρίων, καθώς και των 186 οικογενειών των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.
Τέλος, όλα συγκλίνουν στο ότι είναι απολύτως αναγκαία η ανάδειξης της ανθρώπινης τραγωδίας που ζουν οι συγγενείς, μη ξέροντας τι έχουν απογίνει οι άνθρωποί τους τόσα χρόνια μετά…