Ουκρανία: Έλαβε οικονομική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. – Οι όροι του δανεισμού

Το ποσό της δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 2023 μπορεί να φτάσει συνολικά τα 100 δισ. δολάρια!

Must Read

Οικονομική ενίσχυση τρία δισ. ευρώ έλαβε σήμερα η Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό που αποτελεί την πρώτη δόση από το νέο πακέτο ύψους 18 δισ. ευρώ συνολικά, το οποίο προβλέπεται να λάβει η εμπόλεμη χώρα ως βοήθεια μέσα στο 2023.

«Η Ουκρανία έλαβε τα τρία πρώτα δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο μακροοικονομικό πρόγραμμα των 18 δισ. ευρώ στήριξης της ουκρανικής οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter, ευχαριστώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους «27» για τη «σταθερή υποστήριξή» τους στο Κίεβο, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία στη διάρκεια του 2023, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος. Η βοήθεια αυτή συνοδεύεται, ωστόσο, από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Μάχη κατά της διαφθοράς

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία», εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με το κράτος δικαίου και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα βοηθήσει να «επιπλεύσει» ο ουκρανικός προϋπολογισμός, με τον Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισ. δολάρια για το 2023.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κ.λπ.) στην Ουκρανία μπορεί να φτάσει συνολικά τα 100 δισ. δολάρια το 2023, τουλάχιστον 40 δισ. εκ των οποίων θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This