Τουρκία: «Ελεύθερος» κι ο τελευταίος φυλακισμένος της εφημερίδας Cumhuriyet

Must Read

Εντολή να αποφυλακιστεί ο τελευταίος εργαζόμενος της Cumhuriyet που παρέμενε έγκλειστος από τον Απρίλιο του 2018 για υποστήριξη στην «τρομοκρατία», έδωσε την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο.

Στην υπόθεση, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για την περιστολή της ελευθεροτυπίας επί των ημερών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα 14 στελέχη της Cumhuriyet, ενός από τα ελάχιστα τουρκικά ΜΜΕ που συνεχίζουν να τηρούν επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, κατηγορήθηκαν για υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C).

Κατηγορήθηκαν επίσης για υποστήριξη του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Άγκυρα προσάπτει πως ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία.

Τα στελέχη της Cumhuriyet μπαινόβγαιναν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης. Τον Σεπτέμβριο, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν έξι κρατούμενοι. Μόνο ο Εμρέ Ιπέρ, ο λογιστής της εφημερίδας, παρέμενε έκτοτε φυλακισμένος.

Με το βλέμμα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ιπέρ πρέπει επίσης να αποφυλακιστεί, έπειτα από έφεση των συνηγόρων του, λίγο καιρό μετά την έγκριση μεταρρυθμίσεων από την τουρκική εθνοσυνέλευση αυτόν τον μήνα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, στο πλαίσιο της — αποτελματωμένης ολοένα περισσότερο — διαδικασίας που θεωρητικά θα οδηγήσει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ιπέρ.
Ακόμη, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι χθες.

«Καλωσορίζω την απελευθέρωση (…) των τεσσάρων δημοσιογράφων στην Τουρκία, τη στιγμή που τίθεται σε ισχύ η νέα δικαστική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο Ντεζίρ σε ανακοίνωσή του.
«Καλώ τις τουρκικές αρχές να αξιοποιήσουν αυτή τη θετική ορμή και να αφήσουν ελεύθερους όλους τους δημοσιογράφους που παραμένουν πίσω από τα σίδερα στη χώρα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This