Oι επιστήμονες ανησυχούν για τα παπούτσια που ξεβράζονται σε παραλίες του κόσμου

Άπό τις Βερμούδες και τις Μπαχάμες, μέχρι τις ακτές της Βόρειας Ευρώπης

Must Read

Αθλητικά παπούτσια, σαγιονάρες και άλλα είδη, εμφανίζονταν ξαφνικά από τις Βερμούδες μέχρι τις ακτές της Βόρειας Ευρώπης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να πρόκειται για απομεινάρια ενός αφηρημένου παραθεριστή….

Σύμφωνα με το BBC, τα πρώτα εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018, στο νησί Flores, στο αρχιπέλαγος των Αζορών, στον Ατλαντικό.

Αφόρετα

Τα περισσότερα παπούτσια είχαν ομοιότητες στα σχεδια και τη μάρκα (τα περισσότερα ήταν Nike) όπως επίσης και την ίδια ημερομηνία παραγωγής γραμμένη πάνω τους. Ολα, αν και ταλαιπωρημένα από τη θάλασσα, φαινόντουσαν ότι δεν είχαν φορεθεί ποτέ.

Στους μήνες που ακολούθησαν ο Gui Ribeiro, που βρήκε το πρώτο ζευγάρι, ανακάλυψε άλλα 60 ζευγάρια Nike, καθώς και παπούτσια από άλλες μάρκες. Επτά μήνες αργότερα, τα ίδια ευρήματα βρέθηκαν σε παραλίες 2.250 χιλιόμετρα μακριά, στην Κορνουάλη της Βρετανίας.

Παπούτσια και σαγιονάρες έχουν βρεθεί σε παραλίες στις Βερμούδες, τις Μπαχάμες, την Γαλλία, την Ιρλανδία, το Όρκνεϊ και τα Channel Islands.

Το ναύαγιο του Shanghai

Και από πού προέρχονται αυτά τα παπούτσια; Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ναυάγιο πλοίου. Πέρσι την άνοιξη το πλοίο Maersk Shanghai, ένα πλοίο μήκους 324 μέτρων, που μπορούσε να μεταφέρει περισσότερα 10.000 κοντέινερς, ταξίδευε από το Νόρφολκ, της Βιρτζίνια, προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Το βράδυ της 3ης Μαρτίου – 17 μίλια από το Όρεγκον στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας – έπεσε σε καταιγίδα. Ενώ πάλευε με τα κύματα, κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η υποβρύχια ομάδα καθαρισμού κατάφερε να συλλέξει από τη θάλασσα 9 κοντέινερς, πολλά όμως είχαν ήδη βυθιστεί.

Σε επικοινωνία που είχε το BBC με τη ναυτιλιακή εταιρεία και την Nike για να επιβεβαιώσει τα δεδομένα, καμία εταιρεία δεν δέχτηκε να σχολιάσει.

Ωστόσο, δύο ακόμη εταιρείες που παπούτσια τους βρέθηκαν στις παραλίες, η Triangle και η Great Wolf Lodge, επιβεβαίωσαν ότι τα προϊόντα τους είχαν μεταφερθεί με το συγκεκριμένο πλοίο.

Όσον αφορά τους υπέυθυνους στον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας, ο ωκεανογράφος Dr Ebbesmeyer θεωρεί ότι υποτιμούν το γεγονός και πιστεύουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξεχαστεί από το κοινωνικό σύνολο, όμως χρειάζονται έως και 50 χρόνια για να καθαρίσει ο ωκεανός απόλυτα από τη ρύπανση.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός  δήλωσε στο BBC ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον εντοπισμό και την αναφορά των χαμένων εμπορευματοκιβωτίων» ενώ έχει  ήδη υιοθετήσει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων από πλοία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This