Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Βλαντίμιρ Πούτιν: Πανέτοιμος για πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία – Τα δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σύρραξης

Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, την οποία και θεωρεί «υπαρξιακή»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όχι μόνο δεν φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, αλλά τα πράγματα τείνουν να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να φέρεται πανέτοιμος για μια νέα γενικευμένη επίθεση στα ουκρανικά εδάφη, την ώρα που προετοιμάζεται, παράλληλα, για μια πολύ πιθανή σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, συμβούλους και άλλα άτομα με γνώση της κατάστασης, το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες εδαφικών απωλειών, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του, ώστε να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει στη Ρωσία τον έλεγχο των εδαφών που κατέκτησε έως τώρα.

Ακόμη και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού του, για τον οποίο έχει ξοδέψει δεκαετίες προκειμένου να τον δημιουργήσει, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά από τα αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία, είπαν τα εν λόγω άτομα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να συζητήσουν θέματα που δεν είναι δημόσια. Οι συνεχείς αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να γίνουν περισσότερο ρεαλιστές, όσον αφορά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της σημερινής γραμμής του μετώπου θα ήταν επίτευγμα.

Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι οι αριθμητικά μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχτεί απώλειες, οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες -περισσότερες από οποιαδήποτε σύγκρουση μετά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης-, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.

Φεβρουάριο ή Μάρτιο η πιθανή νέα επίθεση της Ρωσίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, η νέα ρωσική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Τα σχόλια αυτά επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει προτού το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών βαρέων αρμάτων μάχης.

Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμο, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του. Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν οι εν λόγω πηγές, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του» δηλώνει η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα πολιτικής. «Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους», προσθέτει.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν το κατά πόσον η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων και ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.

Ωστόσο, οι βάναυσες επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν προκαλέσει φθορές στις ουκρανικές δυνάμεις, εκτρέποντας στρατεύματα και εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις αλλού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν»

«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο φθοράς όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ καιρό, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους» εκτιμά ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν», προσθέτει.

Μια ήττα στην επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το 2024, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να φέρει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα στην Ουάσινγκτον, τονίζει ο Κορτούνοφ.

Ενώ ένα νέο κύμα πίεσης από κυρώσεις έχει επιφέρει μείωση στα έσοδα του Κρεμλίνου, αυτή δεν είναι ικανή να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε αποθέματα δισεκατομμυρίων σε γουάν, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση των ελλείψεων του προϋπολογισμού για 2-3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, επίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει χρόνια. «Φέτος, θα ήταν πολύ πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας» αναγνώρισε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, στις 20 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών, για να προσθέσει «αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αυτός ο πόλεμος, όπως και πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν, θα τελειώσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Στο πρώτο σενάριο, αυτό δηλαδή ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το προσεχές διάστημα, αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε εκτενές δημοσίευμά της.

Όπως επισημαίνει, η γραμμή του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια δεν έχει μετακινηθεί εδώ και δέκα μήνες και οι Ρώσοι βρίσκονται οχυρωμένοι στα χαρακώματά τους, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται πιο έντονη δραστηριότητα με βομβαρδισμούς από το πυροβολικό, ακόμη και από άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι, λοχία της 56ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού της Μαριούπολης, η «παγωμένη» γραμμή του μετώπου έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται. Για του λόγου το αληθές, ο αριθμός των βλημάτων και ρουκετών που έχουν δεχτεί οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτό το τμήμα μετώπου έχει υπερδιπλασιαστεί αυτόν τον μήνα σε 4.000 την ημέρα.

Αργά ή γρήγορα, πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά ο Guardian, κάποια από τις δύο πλευρές θα κάνει την κίνησή της και θα επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι το εξής: ποιος θα χτυπήσει πρώτος και πού.

«Η μεγάλη μάχη έρχεται»

«Η μεγάλη μάχη έρχεται αυτή την άνοιξη, ή ακόμα και νωρίτερα», δηλώνει ο Βιτάλι. Όπως χαρακτηριστικά λέει, είτε λάβει χώρα εδώ είτε κάπου αλλού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που αγγίζει τα 750 μίλια, η «καταιγίδα» αναμένεται να ξεσπάσει αυτή την άνοιξη, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια πιο έντονη φάση του πολέμου. Εν αναμονή, και οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται αυτό το διάστημα προκειμένου να ενισχύσουν τις άμυνές τους.

Η τρίτη φάση του πολέμου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός συνδυασμού όπλων -μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό, δυνάμεις από αέρος, πιθανώς και από τη θάλασσα– προκειμένου κάθε πλευρά να εδραιώσει τις θέσεις της στο πεδίο του μετώπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επίθεσης τη δεδομένη χρονική στιγμή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για καθεμιά από τις δύο πλευρές. Τα στρατιωτικά εγχειρίδια αναφέρουν, δε, ότι η επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να είναι τρεις φορές ισχυρότερη προκειμένου να επικρατήσει.

Η Ουκρανία φέρεται να διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα για να αμυνθεί, με καλύτερα ενσωματωμένη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δορυφόρων, καθώς και πυραύλους ακριβείας δια χειρός ΗΠΑ. Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία καλείται να συγκροτήσει δυνάμεις ικανές να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Μόσχα διαθέτει ήδη σημαντικό απόθεμα στρατευμάτων. Πέρυσι, κινητοποίησε 300.000 νεοσύλλεκτους και έστειλε τους μισούς από αυτούς κατευθείαν στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι 150.000 εκπαιδεύονται, αλλά δεν είναι σαφές για ποιο σκοπό. Ένα ακόμη στοιχείο, τέλος, που πρέπει να εκτιμηθεί είναι αν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει το μάθημά τους έπειτα από το φιάσκο της επίθεσης πριν από περίπου ένα χρόνο, και αν είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα ούτως ώστε να οργανώσουν συντονισμένες επιθέσεις.

«Νομίζω ότι η ρωσική ικανότητα για ελιγμούς μεγάλης κλίμακας, αυτή τη στιγμή, αμφισβητείται» λέει ο Ντάρα Μασικό, πρώην αναλυτής του Πενταγώνου. «Το επιχείρησαν αυτό πέρυσι και δεν πήγε καλά, ενώ οι δυνάμεις που τους έχουν απομείνει δεν διαθέτουν μεγάλη πείρα, όπως και ο εξοπλισμός τους δεν είναι τόσο καλός», καταλήγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Σε κρίσιμη κατάσταση πολίτες που τραυματίστηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, με τις σφοδρές συγκρούσεις που...

Στα… γαλανόλευκα το περίφημο Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι για την 25η Μαρτίου!

Προς τιμήν της Ελλάδας και τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στο...

Ανατριχίλα: Ελληνόπουλα της Συρίας ψάλλουν τον εθνικό ύμνο! Αυτά τα παιδιά εγκαταλείψαμε!

Οι εικόνες είναι από την μαρτυρική Συρία. Την Συρία που κράτησε Θερμοπύλες απέναντι στην...

Απασφάλισε η Ρουμάνα γερουσιαστής που επικήρυξαν οι Ουκρανοί

Η Ρουμάνα γερουσιαστής Diana Shoshoaca συνέκρινε τον Ζελένσκι με τον Χίτλερ. Έτσι αντέδρασε στην ένταξή...

Σε επιφυλακή Ε.Ε. και ΝΑΤΟ μετά την ανακοίνωση Πούτιν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων...

Μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν περί ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών...

Συνελήφθη ο ηθοποιός Τζόναθαν Μέιτζορς – Αποπειράθηκε να στραγγαλίσει τη φίλη του!

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο ηθοποιός Τζόναθαν Μέιτζορς ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι...

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο Αμβούργο

Συναγερμός σήμανε στο Αμβούργο μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε κατοικημένη περιοχή της πόλης...

Σάλος στη Γαλλία: Μοντέλο έκανε φωτογράφιση με φόντο τα επεισόδια

Την ώρα που η Γαλλία φλέγεται λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την αύξηση...

Τουλάχιστον 19 νεκροί από νέο ναυάγιο μεταναστών στα ανοιχτά της Τυνησίας

Υγρός τάφος για τουλάχιστον 19 μετανάστες έγινε ακόμη μια φορά η Μεσόγειος μετά το...

O Βαρθολομαίος με τον Ελπιδοφόρο

Δεν βλέπω να «μασάνε» ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από τις...

«Φονικός» ανεμοστρόβιλος στο Μισισίπι – Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων από την πολιτεία του Μισισίπι, στο νότιο άκρο...

Ο σύμμαχος του «μετριοπαθή» Κιλιντσάρογλου προαναγγέλλει εισβολή στην Ελλάδα!

Το ισλαμικό κόμμα Τουρκίας (με ρίζες στον Ν.Ερμπακάν) ανήρτησε ένα κατάπτυστο βίντεο για τις...

Πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία θα εγκαταστήσει ο Πούτιν

Σε συμφωνία ήρθαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ώστε η Ρωσία να...

Τον πόλεμο στο Netflix κήρυξε ο Μεντβέντεφ: Θα τους χρεοκοπήσουμε!

«Αν μας αφήσουν, το Netflix και άλλοι, τότε απλώς θα κατεβάσουμε όλο αυτό το...

Πενσιλβάνια: Πέντε άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη σε σοκολατοβιομηχανία

Θλίψη επικρατεί στην Αμερική καθώς μια έκρηξη σε σοκολατοβιομηχανία στην Πενσιλβάνια σκότωσε τουλάχιστον 5...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωφρενικό παραλήρημα Άδωνι! Παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ιησού 

Παροξυσμό έπαθε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή, στην...

Αντιγόνη Αυτιά: Τι δουλειά κάνει η κόρη του Γιώργου Αυτιά;

Ο Γιώργος Αυτιάς είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής και κάθε...

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την εμφάνιση Μητσοτάκη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη;

Η προαναγγελία της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές»...

Ο μεγαλομανής Μητσοτάκης εξευτέλισε τη Σακελλαροπούλου

Γνωστή είναι, εδώ και καιρό, η πρακτική του πρωθυπουργού...

Περίεργες αποστρατείες με φόντο τα εξοπλιστικά

Περίεργες, τουλάχιστον, οι αποστρατείες που έγιναν στο Στράτευμα μετά...

Οδηγός: Πώς να προστατέψετε τα σπίτια σας από πλειστηριασμούς

Οι δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό της «φουσκωμένης» μηνιαίας δόσης μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 

NEWSROOM