Γερμανία: Έγγραφα αποκαλύπτουν την υπερτιμολόγηση των εμβολίων από Pfizer και Moderna εν μέσω πανδημίας

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν μια κατάσταση, στην οποία οι χώρες χρειάζονταν απεγνωσμένα εμβόλια, επιβάλλοντας υψηλότερη τιμή, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου

Must Read

«Κορόιδο» πρέπει να θεωρεί πως πιάστηκε η κυβέρνηση της Γερμανίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/Biontech και Moderna, καθώς, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, εν μέσω της πανδημίας Covid-19 αγόρασε τα εμβόλιά τους σε σημαντικά υψηλότερες τιμές, σε σχέση με τις αρχικές συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εκπομπών NDR και WDR και της εφημερίδας «SZ», οι οποίες επικαλούνται μια εμπιστευτική επισκόπηση εντολών που περιγράφει λεπτομερώς πόσα εμβόλια παρήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση από ποιον παραγωγό και σε ποια τιμή, η Γερμανία δαπάνησε 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ για εμβόλια.

Όπως γράφει το euractiv, τα εν λόγω έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 39 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Pfizer/Biontech σε τιμή περίπου 15,50 ευρώ η κάθε μία τον Δεκέμβριο του 2020. Εννέα μήνες αργότερα, η τιμή είχε αυξηθεί στα 23,20 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή για τα εμβόλια Moderna αυξήθηκε επίσης κατά περισσότερο από 50% μέσα σε τρεις μήνες.

Οι φαρμακευτικές εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση

Για τον Wolf-Dieter Ludwig, πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν μια κατάσταση στην οποία οι χώρες χρειάζονταν απεγνωσμένα εμβόλια, επιβάλλοντας υψηλότερη τιμή. «Για μένα αυτό είναι αμφίβολο, καθώς, εξετάζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις, θα μπορούσατε να είχατε παραμείνει στην αρχική τιμή», δήλωσε ο Ludwig στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.

Η Pfizer απάντησε στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο NDR ότι «δεν πρέπει να βασίζεστε σε πληροφορίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν». Ωστόσο, το ποσό που δαπάνησε η Γερμανία για τα εμβόλια που αναφέρθηκε από τα τρία μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, είναι μεταξύ των ελάχιστων πληροφοριών που έχουν έρθει, μέχρι στιγμής, στο «φως» αναφορικά με την προμήθεια εμβολίων Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των νομοθετών και της κοινωνίας των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακευτικές εταιρείες που προμήθευσαν το μπλοκ με εμβόλια έχουν, προς το παρόν, δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις που είχαν συνηφθεί μεταξύ τους μόνο σε λογοκριμένη μορφή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This