Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023

Αποκλιμάκωση στη Δυτική Οχθη θέλουν οι ΗΠΑ!

Ο Μπάιντεν έχει βάλει στόχο να μετατοπίσει την εστίαση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ασία και για να το πετύχει αυτό, η ισραηλινή ηγεσία πρέπει να είναι σύμμαχος και όχι μόνο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

H κοινότητα των Βεδουίνων της Δυτικής Οχθης στο Khan al-Ahmar κινδυνεύει να κατεδαφιστεί από τον ισραηλινό στρατό. Η μακροχρόνια διαμάχη για το χωριό όπου ζουν 200 Παλαιστίνιοι επανήλθε στο προσκήνιο ως επίκεντρο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, καθώς η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ πιέζει να εκπληρώσει μια δέσμευση που έχει εγκριθεί από το ανώτατο δικαστήριο από το 2018: να εξαφανίσει το χωριό από τον χάρτη.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο οικισμός με τους 200 κατοίκους και το ένα σχολείο, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., χτίστηκε παράνομα σε ισραηλινή γη. Για τους Παλαιστινίους, όμως, το Khan al-Ahmar είναι ακόμη ένα έπαθλο στη σύγκρουση πολλών δεκαετιών, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για την άδεια του Ισραήλ να οικοδομήσουν στο 60% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει υπό τον πλήρη έλεγχο.

Στην έξαρση βίας την περασμένη εβδομάδα -συμπεριλαμβανομένης της πιο πολύνεκρης ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Οχθη εδώ και δύο δεκαετίες και της πιο θανατηφόρας παλαιστινιακής επίθεσης εναντίον αμάχων στην Ιερουσαλήμ από το 2008-, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ορκίστηκε να ενισχύσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη. Πέρυσι, οι ισραηλινές Αρχές κατέστρεψαν 784 παλαιστινιακά κτίρια στη Δυτική Οχθη επειδή δεν είχαν άδειες, ανέφερε η ισραηλινή οργάνωση B’Tselem, η μεγαλύτερη από τότε που άρχισε να παρακολουθεί αυτές τις κατεδαφίσεις πριν από μια δεκαετία.

Ο Τζο Μπάιντεν και τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν άριστες σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ. Της διήμερης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη προηγήθηκαν οι επισκέψεις στο Ισραήλ από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Οι επισκέψεις δείχνουν πως, δεδομένων των ανησυχιών των ΗΠΑ για το Ιράν, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους Παλαιστινίους, η απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ισραήλ δεν είναι επιλογή, όπως σχολιάζει ανάλυση του Politico. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η νέα ισραηλινή ηγεσία περιλαμβάνει στελέχη που θεωρούνται ακραίοι και δεν είναι οι συνομιλητές που θα ήθελαν οι ΗΠΑ.

Το Ισραήλ, όμως, παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος λόγω των δυνατοτήτων του σε επίπεδο ασφάλειας και πληροφοριών αλλά και της ιστορικής και πολιτικής του απήχησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μακροπρόθεσμος στόχος του Μπάιντεν είναι να μετατοπίσει την εστίαση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ασία.

Για να το επιτύχει αυτό, η ισραηλινή ηγεσία πρέπει να είναι σύμμαχος και όχι μόνο. Πρέπει να βελτιώσει τους δεσμούς της με τα αραβικά κράτη για να υπάρξει περισσότερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. «Η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου» δήλωσε ο Aαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συμμετείχε σε πολλές ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

Η λύση των δύο κρατών

Το 2022 ήταν η πιο φονική χρονιά στη Δυτική Oχθη από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα (η παλαιστινιακή εξέγερση από το 2000 ως το 2005). Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η σύγκρουση προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο πάνω από 200 Παλαιστινίων και τουλάχιστον 26 Ισραηλινών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μειώσουν τις εντάσεις κατά την επίσκεψή του στην περιοχή όπου σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας των τελευταίων χρόνων, επαναβεβαιώνοντας πως το όραμα για ειρήνη είναι ο «μοναδικός δρόμος» μπροστά.

Η Ουάσινγκτον παραμένει «πιστός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών έπειτα από διαπραγματεύσεις – του μοναδικού δρόμου για μια σταθερή επίλυση στη σύγκρουση» είπε ο Μπλίνκεν νωρίτερα στο Κάιρο. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης για μια λύση δύο κρατών έχει φθάσει σε ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και την Ερευνα, μόνο το 33% των Παλαιστινίων και το 34% των Ισραηλινών Εβραίων λέει ότι την υποστηρίζει, σε μια σημαντική μείωση των ποσοστών σε σχέση με τα στοιχεία του 2020. Τα 2/3 των Παλαιστινίων και το 53% των Ισραηλινών Εβραίων λένε πως αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών.

Ο Λευκός Οίκος έχει το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βαδίζει προσεκτικά στη νέα πραγματικότητα που παρουσιάζει ο συνασπισμός του Νετανιάχου. Ο Μπλίνκεν ζήτησε αποκλιμάκωση της βίας. «Είναι ευθύνη όλων να λάβουν μέτρα για να κατευνάσουν τις εντάσεις αντί να τις φουντώσουν» είπε όταν έφτασε στο Ισραήλ έπειτα από μια στάση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στο Ιράν. Το Ισραήλ βλέπει την Τεχεράνη, που έχει ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ, ως υπαρξιακή απειλή.

Ο Νετανιάχου βρισκόταν εδώ και καιρό σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν για το πώς ακριβώς να αντιμετωπίσει το Ιράν. Εχει αντιταχθεί στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία προσπάθησε να σώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών χωρών -μερικές από αυτές που βρίσκονται επίσης σε αντίθεση με το Ιράν- μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι μια τέτοια «ενσωμάτωση» -όπως την αποκαλεί- θα αποτελέσει ένα προπύργιο ενάντια στο Ιράν, του οποίου το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς παρενοχλούσε τους γείτονές του εδώ και χρόνια.

Η εχθρότητα του Ισραήλ με το Ιράν επηρεάζει επίσης την πολιτική του απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Κίεβο προέτρεψε το Ισραήλ να δωρίσει οπλικά συστήματα που θα βοηθήσουν να αποκρούσει ρωσικούς πυραύλους. Αλλά οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Μόσχα επειδή θέλουν να είναι σε θέση να χτυπήσουν ιρανικές τοποθεσίες στη Συρία, όπου το Κρεμλίνο έχει σημαντική επιρροή. Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω από την απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει τη Ρωσία με drones που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο εναντίον της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάο Πάολο: Συνετρίβη ελικόπτερο – 4 νεκροί

Συναγερμός σήμανε στο Σάο Πάολο, καθώς 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από συντριβή...

«Τίναξε» την τράπεζα και την παγκόσμια οικονομία και «απέδρασε» στην Χαβάη!

Ο Γκρέγκορι Μπέκερ, Διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, πούλησε μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων...

DefenseNews: Η Ελλάδα αγοράζει αμφίβια οχήματα που απαγόρευσαν οι Πεζοναύτες μετά από θανατηφόρο συμβάν

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εγκρίθηκε η πιθανή πώληση αμφίβιων οχημάτων στην...

Τρομακτικές εικόνες – Υπερκυτταρική καταιγίδα χτυπά την Τουρκία!

Οι τουρκικές πόλεις Κιλίς και Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και...

Ο εφιάλτης 9χρονης που την απήγαγε το Ισλαμικό Κράτος: Βιασμοί, ξύλο και σκλαβοπάζαρα

Γροθιά στο στομάχι του κατά τα άλλα πολιτισμένου κόσμου, είναι τα όσα πέρασε στα...

Παρέμβαση της UBS: Συζητά την εξαγορά της Credit Suisse

Η τράπεζα UBS βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά όλης ή μέρους της Credit...

Νεκρά έχουν ξεβραστεί στις γαλλικές ακτές περισσότερα από 900 δελφίνια κατά τους τελευταίους μήνες

Αντιμέτωπες με ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέαμα βρίσκονται οι κάτοικοι στα γαλλικά παράλια στον Ατλαντικό...

Το Παρίσι «φλέγεται»: Σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία

Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι, καθώς η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θέλει να...

Νεκρός στα 60 του ο Lance Reddick του «John Wick»!

Σε ηλικία 60 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός Lance Reddick, εκ των βασικών πρωταγωνιστών...

Ο Ζελένσκι καρατόμησε στρατιωτικό διοικητή που είπε την αλήθεια σε Αμερικανούς δημοσιογράφους!

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει εξειδικευμένα στρατεύματα λόγω απωλειών, ούτε πυρομαχικά, καθώς η απαισιοδοξία αυξάνεται».Αυτός...

Ιράν: Σε μαζική παραγωγή το επιθετικό drone – αντιγραφή του MQ9 Reaper!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ιράν ενημέρωσε τη Ρωσία ότι ήδη παράγει μαζικά το πόστο...

Δυο χρόνια μετά επέστρεψε και στο YouTube ο Ντόναλντ Τραμπ

Και η μητρική εταιρεία του YouTube, Alphabet, ανακοίνωσε σήμερα την άρση περιορισμών για το...

Έξαλλος ο Μεντβέντεφ: Κ@λ@χ@ρτο το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν!

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,...

Βίντεο από το μέτωπο της Ουκρανίας, κόβει την ανάσα

Σαρώνει στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από την πρώτη γραμμή στο μέτωπο της...

ΗΠΑ: Την «παραδειγματική» τιμωρία στελεχών χρεοκοπημένων τραπεζών ζήτησε ο Μπάιντεν

Την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ζήτησε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου τα στελέχη τραπεζών...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία του 18χρονου Αντώνη που «έφυγε» ξαφνικά

Σε κλίμα οδύνης και ανείπωτου θρήνου τελέστηκε στα Μέγαρα...

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: O λόγος που «αποκάλυψε» την ερωτική συνεύρεση του Μάριου με τη Σοφιάνα

Καλεσμένη βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωινό μας» μετά την αποχώρησή...

Ο Άδωνις «κάρφωσε» την ημερομηνία των εκλογών μέσα στη νύχτα!

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να έχει προβεί στην προσφιλή...

Το βουβό δράμα του «Καζαντζίδη των γηπέδων»

Διαβάστε στην «Espresso»: Βυθισμένος στην άνοια, ο «γίγαντας της...

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Έξαλλος ο Κυριάκος με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια!

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατάφερε να αμαυρώσει ακόμα...

Οργή στο πανελλήνιο από το «αφιέρωμα» Θεοδωράκη σε Μητσοτάκη

Εξαιρετικά αρνητικές έως και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το...

Πρωτοφανές! Εφοπλιστής διέκοψε παράσταση κάνοντας άσεμνους χαρακτηρισμούς

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής συμπεριφορά εφοπλιστή μέσα στο...

NEWSROOM